fallback

Все повече американци дават стаи под наем

Търсенето на съквартиранти от хора над 40 години е поредният признак за влиянието на рецесията в Щатите

11:46 | 28.07.09 г.

Джон Мърфи не иска да има съквартирант – обаче му трябва такъв. Бивш рекламен шеф, който е купил къщата си в Бостън, САЩ, когато е изкарвал шестцифрена заплата, той е без работа от близо година и половина. Надява се намирането на съквартирант да му помогне с вноските по ипотеката.

51-годишният Мърфи търси някого с максимум 10 години разлика спрямо неговата възраст, който да може да си позволи да плаща 1200 долара на месец, за да споделя къщата и градината му. Трябва да е човек, с който да си „паснат“.

Мърфи и други като него се присъединяват с неохота към редиците на собствениците на имоти, които под натиска на икономически фактори отварят жилищата си за външни хора, с които да ги споделят. Заради рецесията те са загубили работата си или заплатите им са били намалени. Много са на възраст над 40 години, което прави решението особено трудно за приемане – след десетилетия работа, за да си извоюват известно лично пространство, те се връщат към спомените от годините в колежа, когато са имали съквартиранти.

„Когато заетостта намалява, хората започват да се групират“, казва пред Boston Globe Марк Обрински, главен икономист на търговска асоциация на собственици на апартаменти и предприемачи, базирана във Вашингтон. По думите му нивата на собственост на жилища и на заетост на апартаменти падат в национален мащаб, въпреки че населението расте. Това означава, че повече хора живеят със семейството си, с приятели или пък с непознати.

От Roommate Express, компания, която предлага услуги за намиране и свързване на подходящи съквартиранти, казват, че имат повече работа заради икономическите проблеми. Компанията е базирана в Аризона и взема по 100 долара, за да комбинира подходящи съквартиранти. Много от клиентите на компанията в района на Бостън са хора, които са купили жилища по време на върха на пазара и сега не могат да ги продадат, без да излязат на загуба.

Други, които търсят съквартиранти, все повече се насочват към сайтове с обяви като Craigslist, обяснява Ерик Бойер, който управлява сайт за апартаменти в Бостън. В момента сайтът, който предлага безплатни услуги за намиране на съквартирант, регистрира повече заявки за търсене на съквартиранти, отколкото на жилища, обяснява той.

И докато съжителството носи финансови облаги, има много потенциални проблеми и конфликти, ако съквартирантите се окажат с несъвместими навици, коментира изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback