fallback

Великобритания се насочва към масовото жилищно строителство

Нов фонд ще изгражда многофамилни жилищни блокове за 1 млрд. паунда

18:00 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания може да възприеме американския модел на масово строителство на апартаменти за отдаване под наем с нов проект за изграждане на многофамилни жилищни блокове.

Консорциум, включващ застрахователната група Aviva, консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) и неназована американска компания за управление на имоти, планира да създаде инвестиционен фонд с капитал от до 1 млрд. паунда, който ще изкупува и отдава под наем множество новоизградени имоти.

Проектът ще се развива в отговор на правителствен призив за по-големи институционални инвестиции в стагниралия пазар на жилищни имоти, пише FT.

Консорциумът ще поръчва на подизпълнители изграждането на жилищни блокове със и над 100 апартамента в югоизточната част на страната, които ще бъдат отдавани под наем. По-голямата част от тях ще бъдат строени в близост до големи транспортни възли и в стратегически райони, определени като стратегически по отношение на процес на възстановяване, който е бил спрян поради икономическата криза.

Според компаниите това ще бъде първият подобен проект във Великобритания, който ще осигури хиляди жилища в долния и средния ценови сегмент на наемния пазар, който е доминиран главно от непрофесионални наемодатели и инвеститори, които купуват с цел отдаване под наем.

"Смятаме, че икономическата ситуация е подходяща за подобен проект, предвид това накъде отива пазарът", казва Андрю Апълярд от Aviva. По думите му в момента се е появило ново търсене на жилища под наем, каквото е нямало преди кризата.

Големите институционални инвеститори във Великобритания досега отбягваха всякакви по-значителни проекти на жилищния пазар заради високите цени и други трудности, но в последно време бяха окуражени от редица правителствени мерки.

От Aviva смятат, че в скоро време на пазара ще се появи недостиг на качествени жилища за наемане, породен от потенциални купувачи на първи дом, които не са в състояние да финансират покупката си, както и от липсата на достъпни жилища.

Фондът, който ще бъде отворен за инвеститори другия месец, се очаква да бъде насочен към пенсионни фондове, такива за управление на активи и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
fallback