fallback

Саркози ще прави Париж финансов център, конкурентен на лондонското Сити

Саркози цели да се възползва от проблемите в Ситито, за да превърне Париж във водещ финансов център. Някои обаче са скептични

17:45 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френският президент Никола Саркози планира мащабен проект за разширяване на бизнес центъра в северозападната част на Париж, който цели да се конкурира с лондонското Сити за ролята на основен финансов център в Европа. Въпреки протестите си срещу финансовия капитализъм Саркози иска още по-голям дял от бизнеса, пише FT.

Новият проект за бизнес района в Париж, известен като La Defense, включва няколко офис кули и 1 млн. кв. м допълнителни офис площи. Той е част от мащабна инфраструктурна правителствена програма, която има за цел да превърне Париж в основната икономическа мощ на Европа, пише изданието.

Френското правителство смята да се възползва от проблемите и влошената репутация на лондонското Сити, за да превърне Париж в конкурентен финансов център.

„Ясно е, че в момента Ситито се намира в период на големи трудности, което е възможност за Франция да подсили своята финансова привлекателност“, казва френският министър на промишлеността Патрик Деведжиан, който отговаря за проекта.

Въпреки това представителите на финансовата индустрия са по-сдържани в своите очаквания.

„Мерките, които правителството взима (да промотира Париж), са правилни, но въпреки че финансовата криза предоставя истинска възможност за промяна на относителната значимост на Париж, малко вероятно е те да доведат до масово прехвърляне на бизнес от Лондон“, казва Жорж Поже, председател на Банковата федерация във Франция.

Жерар Местрайе, председател на енергийния концерн GDF Suez и на бизнес организацията Paris Europlace, предпочита да говори за „скъсяване на разликата“ със Ситито. Арно Бресон, управляващ директор на организацията, пък казва, че Париж се стреми да работи заедно с Лондон, за да превърне Европа в силен финансов център, конкурентен на Ню Йорк днес и на азиатските центрове утре.

„Политиците представят нещата по свой начин“, казва той. „Ние обаче сме бизнесмени и нашата работа не е да изобретяваме вълшебни формули, а да мислим за най-добрия начин да промотираме Европа като финансов център.“

Почетно второ място

Апогеят на Париж като финансов център бе през втората половина на 19-ти век, когато влиянието на централната банка на Франция помогна във френската столица да се концентрират големи златни резерви. Нейното влияние обаче отслабна след Първата световна война, пише изданието.

Днес финансовите услуги представляват 4,8% от икономиката на страната, в сравнение със 7,6% за Великобритания. Секторът осигурява значима част от заетостта и в двете столици, съответно 8,9% в Париж и 9,3% в Лондон.

Въпреки това има няколко области, в които Париж има значителна преднина. По отношение на управлението на активи Франция е европейският лидер с 21% дял от фондовете, управлявани в Европа, спрямо 18% за Германия, 17% за Великобритания и 7% за Швейцария. Наред с това Франция има значителна позиция в областта на корпоративните облигации и дериватите, благодарение на водещите пазарни позиции на Societe Generale и BNP Paribas.

Въпреки това Париж изостава спрямо Лондон по отношение на повечето други финансови услуги. Той има слаба активност по отношение на валутната търговия, а дълговите пазари, дори и тези деноминирани в евро, са концентрирани в Лондон, пише изданието.

„Ние сме много далече от първокласните финансови центрове като Лондон и Ню Йорк, но Париж има почетно място във втората дивизия“, казва Ноел Амен, професор по финанси в Edhec Business School.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 12.09.22 г.
fallback