fallback

Дали чашата е наполовина пълна или празна за жилищния пазар?

Брокери и икономисти са на противоположни мнения относно ситуацията на пазара на имоти на Острова

13:24 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Кризата и последвалото икономическо забавяне доведоха до структурни промени на пазара на имоти. Наред с ценовите понижения същностно се промениха и отношенията между участниците на пазара, които имаха различни очаквания и нагласи за посоката на движението на пазара.

Стагнацията и ограниченият брой сделки направиха трудно определянето на базова цена на имотите на редица пазари в Европа, което затрудни още повече изготвянето на анализи и прогнози за бъдещото им развитие. Всички отчитаха значителен спад и същевременно правеха прогнози кога ще бъде достигнато дъното на цикъла.

През последните месеци няколко западноевропейски пазара отчитат известно стабилизиране и дори минимален ръст в активността. Предвид неясната конюнктура и разнопосочните сигнали се появиха и различни тълкувания на този, макар и минимален, обрат на тренда.

Положителните данни на пазара във Великобритания дадоха основание за надежда на брокерите, както и на всички останали, които се опитват да продадат жилището си. Цените и активността в някои региони се повишават, а в останалата част на страната спадът се забавя, пише Telegraph.

Въпреки това повечето икономисти са определено песимистични за бъдещето на пазара в краткосрочен план. Според тях цените на жилищата ще продължат да се понижават, като по прогноза на Capital Economics спадът за тази година ще бъде 10%, а за 2010 и 2011 - по 5% на година.

„Разликата е, че ние формираме нашата гледна точка на базата на информация за цялата икономика”, казва Сийма Ша от Capital Economics. Въпреки че и тя признава, че в последно време ценовият спад се успокоява, а интересът на купувачите се възвръща, тя не вижда причина за прогноза на ценови ръст.

„Пазарът на имоти е все още надценен. Икономическата перспектива е слаба. Заплатите бяха замразени, многобройни работни места бяха съкратени и има ограничено кредитиране. Следователно цените няма да се стабилизират още известно време.”

От друга страна брокерите на имоти отдават ценовите покачвания на недостиг в предлагането и на повишено доверието на купувачите. Според Дейвид Адамс от Chesterton Humberts цените в Лондон вече са достигнали дъното.

Според Capital Economics обаче неблагоприятните условия на ипотечния пазар и принудителните продажби ще подложат жилищните цени под натиск.

„Безработицата се очаква да се покачва още дълго време“, казва Ша. „Невъзможно е да се направи анализ на базата на данни от Nationwide и Halifax, тъй като техните извадки са много малки, защото на пазара има малко имоти.“

Според нея ключов фактор са промените на лихвените нива.

„Нашето мнение е, че те ще останат непроменени известно време, но други не смятат така. Перспективата е много несигурна“, коментира тя.

Дейвид Адамс също е съгласен, че индексите за жилищните цени не дават ясна картина за пазара.

„Невъзможно е да се погледне на пазара като цяло. Дъното не е достигнато в Девън и Корнуол“, казва той като обаче добавя, че цените в Лондон вече се покачват.

Също така Адамс отбелязва, че прогнозите на не всички икономисти винаги се оказват точни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 09.09.22 г.
fallback