fallback

Отчитат 34% спад в капиталовата стойност на търговските центрове в София

Доходността от първокласни търговски площи се покачи с 300 базисни пункта до 10% за второто тримесечие

16:09 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Капиталовата стойност* на търговските центрове в София се понижи с 34,4% за второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2008 г.

Доходността от първокласни търговски площи се покачи с 300 базисни пункта за периода и достигна 10%. Това е най-високото повишение сред разглежданите пазари на Балканите, равно на това, отчетено в Букурещ, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

Офис площите в столицата също отчетоха понижение в капиталовата стойност от 20,8%. Доходността при тях се повиши със 150 пункта до 10%.

Най-голям ръст е отбелязан при доходността при индустриалните площи в София, която нарасна с 400 пункта през периода, като достигна 12%. Капиталовата стойност при този тип имоти отчете спад от 33,3%.

На фона на повишенията у нас от компанията регистрират забавяне на покачването на доходността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като цяло. След няколко тримесечия на бързи темпове на нарастване на доходността това показва, че най-значителните увеличения вече са факт, особено предвид това, че на някои западноевропейски пазари тя започва да се понижава, се казва в доклада. Въпреки това не може да се изключат още повишения за някои пазари в близко бъдеще.

През второто тримесечие вече се забелязва ясно ценово разграничение за различните региони. Разликата между среднопретеглената доходност от първокласни офис площи в Централна Европа (7,1%) и Източна Европа (Русия и Украйна,13,6%) е 650 пункта. За региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ), в който влиза България, доходността е 9,6%. На годишна база доходността в Централна Европа се покачи със 129 пункта, в ЮИЕ – с 203 пункта, а в Източна Европа – с 530.

Поради ограниченото предлагане на първокласни сгради тези стойности отразяват малка част от пазара, като за активите с по-ниско качество доходността може да е значително по-висока, уточняват от компанията.

Покачването на доходността в комбинация с пониженията в наемите през последните месеци доведоха до значителни понижения на капиталовите стойности на всички пазари в региона. Както при доходността, тук пониженията също не са еднакви, като за Югоизточна и Източна Европа те са значително по-високи.

Като цяло наемите и доходността достигнаха по-устойчиви нива в региона в сравнение с началото на 2008 г. За много страни е вероятно фундаментът на пазара на имоти да остане под значителен натиск известно време. В този контекст за инвеститорите е от съществено значение да следят промените на наемните пазари при проучването на потенциални инвестиции, след като кризата засегна дела на незаетите площи и наемите в региона, съветват от компанията.

*Капиталовата стойност представлява хипотетичната стойност на кв. м на площ, която е отдадена под наем при пълната наемна стойност (без да са включени отстъпки и бонуси). Капиталовата стойност е базирана директно на годишната наемна стойност и доходността от първокласните активи в съответния сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
fallback