fallback

Един от всеки осем магазина в британските градове стои празен

Правителството трябва да вземе активни мерки за съживяване на централните градски части, смятат експерти

14:52 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рецесията нанесе тежки поражения на потреблението и на сегмента на търговски площи във Великобритания.

Доклад, публикуван днес от Британския търговски консорциум (BRC), сочи, че един от всеки осем магазина в централните градски части на Острова е останал празен, което е три пъти повече в сравнение с есента.

„Това показва, че много от нашите търговски улици вече известно време се борят със затрудненото положение... Очевидно е, че на много места рецесията ускорява един процес на спад, който вече беше започнал“, се казва в доклада.

От огранизацията предлагат няколко основни насоки за възстановяване на търговските градски части, за които правителството трябва да има активна роля.

От BRC смятат, че трябва да се изработи икономическа оздравителна програма за градските центрове. „Да се излекува болния е по-лесно отколкото да се съживи мъртвия“, се казва в доклада.

Насоките включват архитектурни аспекти, съобразени с историческото наследство и природните забележителности, характерни за съответния град. Експертите съветват също да се вземат мерки за борбата с престъпността, оптимизиране на достъпа до централните градски части и местата за паркиране и др.

„Някои (градски центрове) ще процъфтят отново след като икономиката се възстанови, а други трябва да изградят различна стратегия за бъдещето, съобразена с променените нужди на клиентите“, казва Стивън Робъртсън, генерален директор на BRC. “Това обаче не може да бъде оставено на произвола на съдбата. Тези процеси трябва да бъдат активно управлявани от местните власти, заедно с търговците, другите бизнеси и жителите.”

Докладът включва и примери за редица британски градове и мерките, които те са взели за съживяване на своите търговски части.

Например Честър е направил някои места за паркиране безплатни след 15 ч. Суонзи организира „Ден на независимите търговци“, Хъдърсфийлд пък издава списание за своята централна градска част, Дънди има награди за най-добри търговци, а в Белфаст в момента се осъществява проект за 28 млн. паунда за модернизиране на търговската област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 31.08.22 г.
fallback