fallback

20% от хотелите у нас са затворени, над 700 се продават

Според експерти възможно спасение е превръщането на тези хотели в болници, хосписи или затвори

09:06 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

В момента 20 на сто от хотелите в страната са затворени, от тях поне пет на сто изцяло икономически не са съобразени нито като местоположение, нито като обем, материали и вид. Тези хотели, ако до месеци или година не бъдат преструктурирани, ще продължат да носят загуби за собствениците им, прогнозира директорът на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

След десет години пет на сто от хотелската застроена площ ще се превърне в „мъртва зона“ на „оскелетели“ и изоставени хотели с отмъкната дограма, кабели, подови покрития, липсващи прозорци и без покриви, казва пред БТА Драганов.

Според него проблемът ще се задълбочи, ако се забави продажбата им, заради големите разходи за издръжка и охраната им. Той прогнозира, че с влошаването на икономическата обстановка в страната много от изоставените хотели, захвърлени по средата на ниви или гори, ще бъдат разграбени.

Според президента на „Алматур“ Любомир Панковски всеки хотел е бизнес-проект и, ако той се окаже нецелесъобразен, подобен хотел не само може да бъде изоставен, но дори и съборен. Той не се ангажира с процент на бъдещите „мъртви зони“, защото той най-вече зависи от бизнес-поведението на собствениците.

Възможно спасение за хотелите, кандидати за „мъртви зони“, е незабавното им преструктуриране и смяна на предназначението им като например в болници, хосписи, домове за възрастни хора и дори затвори, каза Драганов. Според Панковски, ако хотелът не е успешен, логично е да се търси форма на неговото преструктуриране - например - като детски лагери, бизнес-сгради или апартаменти, които да се продадат като недвижими имоти. Все още според него обаче е рано да се говори за появата на такава тенденция в страната.

Драганов отбеляза, че над 700 обекта - хотели, апартаментни комплекси или имоти по-големи от обикновена къща, вече са обявени за продан.

Негативната тенденция се очаква да засегне и голяма част от апартаментните комплекси, които в рамките на следващите две - три години ще се превърнат в тегло за собствениците им, каза Драганов. Според него решение за съдбата на подобни обекти е чрез нормативни промени незабавно да се позволи въвеждането на системата тайм шеъринг в България. Става дума за промяна в закона за собствеността, която да позволи повременна продажба на имоти. Сега по закон един имот може да се продава на идеални части. С промените ще може един имот например да бъде разделен повременно на 12 части и да има 12 собственика, които ще могат да го използват по един месец в годината, обясни Драганов.

Сега покупката на къща за една година не излиза изгодно заради високата цена и заради това, че къщата обикновено не може да се ползва повече от един месец, каза Драганов. Според Панковски въвеждането на тази система ще е добър вариант за менажиране и споделяне на собствеността в подобни имоти. Това е форма, която работи по света и няма причина тя да не бъде предложена като вариант, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
fallback