fallback

Азиатски инвеститори търсят сигурни покупки на имотния пазар в Австралия

През първата половина на годината 12% от обема на сделки с имоти в Австралия са сключени от чуждестранни инвеститори

14:15 | 17.07.09 г.

Азиатски инвеститори, особено от Китай, насочват поглед към Австралия, където пазарът на имоти не е бил толкова сериозно засегнат от рецесията и е считан за сигурно място за инвестиране, пише PropertyWire. 

Напоследък има много оферти за покупка на известни сгради в Сидни, казва Ричард Бътлър от CB Richard Ellis. Компанията е изчислила, че чуждестранните инвеститори участват в 12% от всички сделки с имоти в Австралия през първата половина на годината в сравнение с 9% през 2008 г.

Фактът, че цените в Австралия не са се понижили толкова силно, колкото на други пазари, засилва чувството за сигурност сред инвеститорите. По данни на Jones Lang LaSalle цените на бизнес имотите в Сидни са отчели 15% спад на годишна база през първото тримесечие спрямо над 30% понижение в Шанхай, Хонконг, Токио и Мумбай. Наемите в Сидни са намалели с 25%, докато тези в Сингапур, Токио и Мумбай са спаднали с над 30% през първото тримесечие.

Чуждестранните компании, които наскоро са инвестирали в Австралия, включват южнокорейската Woori Investment и японската строителна фирма Sekisui, която ще изгражда жилища в Сидни и Бризбейн. Китайските компании също са активни на жилищния пазар. Според брокери богатите китайци искат децата им да учат в Австралия и затова движението на пазара е толкова голямо.

„Те са привлечени от сигурността в страната, високото качество на образованието и високия стандарт на живот“, казват посредниците.

Анализаторите смятат, че моментът за навлизане на чуждестранни инвеститори на пазара е добър, тъй като много местни играчи в момента са неактивни заради липсата на кредитиране. Дейвид Грийн-Морган от DTZ очаква сделките да се умножат заради наплива на чуждестранни инвеститори, които ще се възползват от най-добрите предложения на пазара.

„Те идват на този етап от цикъла, тъй като виждат възможности. Ще са доволни да останат 5-8 години, и когато пазарът започне отново да се надига, ще си тръгнат“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
fallback