fallback

Заетостта на хотелите в Москва падна с 10% за полугодието

При високия сегмент хотели средните приходи от стая в рубли се сриват с една трета на годишна база

14:04 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Заетостта на хотелите в Москва за първите 6 месеца е паднала средно с 10% на годишна база, се казва в анализ на международната консултантска компания DTZ, цитиран от РИА Новости.

В сегмента на луксозните хотели заетостта на стаите за първото полугодие е била 51% спрямо 61% за сравнимия период на миналата година.

При 5-звездните хотели заетостта на стаите е по-голяма – 63% при 71% за първите шест месеца на 2008 г.

При хотелите от по-ниска категория също се отчита спад в заетостта за полугодието до 58-63%.

Средните приходи от една стая на хотел в Москва за полугодието сериозно се понижават. Най-голямо е намалението при високия сегмент хотели, където средните приходи от стая в рубли се сриват с една трета на годишна база.

По данни на DTZ само 27-те московски хотела от различни сегменти (с общо над 7000 стаи), на основата на които е направено изследването, за полугодието са получили общо със 100 млн. долара по-малко приходи, отколкото за сравнимия период на 2008 г.

Намаляването на посещаемостта на хотелите експертите обясняват с икономическата криза, а понижението на приходите - и с отслабването на рублата спрямо долара, започнало в края на миналата година, в резултат на което в доларово изражение приходите на хотелите от стая са паднали средно с около 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 06.09.22 г.
fallback