fallback

Ценови отстъпки привличат частни инвеститори в бизнес имоти в Испания

Институционалните инвеститори ще отбягват покупки поне до 2010 г., тъй като наемите продължават да се понижават

13:10 | 17.07.09 г.

Големите отстъпки на испанския пазар на офис и търговски имоти привличат повече частни инвеститори, отколкото институции, които са предпазливи, тъй като пазарът на наеми остава слаб, показват наблюдения на консултанти.

Цените на най-качествените офиси в Мадрид са се понижили с 41% спрямо върха си от средата на 2007 г. до около 6 хил. евро на кв. м, казват от консултантската компания Aguirre Newman. Това е привлякло интереса на богати семейства, чийто бюджет обаче обикновено не превишава 30 млн. евро.

По оценка на CB Richard Ellis (CBRE) цените са се понижили с 50%, пише Ройтерс. Според служители на компанията институционалните инвеститори като пенсионните фондове ще отбягват покупки поне до 2010 г., тъй като наемите продължават да се понижават.

Доходността от топ офис имоти се е покачила до 6,5%, но Мадрид все още изостава от Лондон, където доходността при някои от имотите е достигнала 7%, казват консултантите.

Офиси за 660 млн. евро са били продадени през първата половина на годината в Мадрид и Барселона, като 110 млн. евро от тях са били платени от чуждестранни купувачи, сочат данни на Aguirre Newman.

Банките са обявили за продажба с обратно наемане офиси за 175 млн. евро през полугодието в двата водещи испански града.

Според анализатори търсенето на офиси под наем е сериозен проблем. Наетите площи през 2009 г. вероятно ще са наполовина на наетите през 2008 г., прогнозират от консултантската компания, добавяйки, че незаетостта при офисите ще продължава да расте, въпреки че през второто полугодие никакви големи проекти няма да излязат на пазара в Мадрид.

Търсенето в испанската столица е било по-силно през второто тримесечие в сравнение с първото, но все пак с 60% по-ниско на годишна база. Това се дължи на мащабните съкращение на работна ръка и преструктуриране на компаниите, като все по-голям брой от тях се преместват на север от централните части на Мадрид.

Пазарът на търговските площи се представя по-добре от офис сектора, като цените на търговските имоти са регистрирали 40% спад, информират от CBRE.

Оценка на Стивън Уивинг от Jones Lang LaSalle определя спада на около 20-25%, като той наблюдава тенденция, подобна на тази при офис пазара, където частни инвеститори търсят малки по площ обекти.

„Обемът на сделките вероятно е по-добър от този на много други европейски пазари, защото заради корекцията в цените Испания изглежда по-атрактивна спрямо историческите нива“, казва той.

Активи за 640 млн. евро са били продадени през първата половина на годината.

Големият въпрос за експертите е какво ще се случи с наемите през второто полугодие. „Наемите на търговските площи в топ локациите са стабилни заради липсата на свободни площи, но тези във второстепенните локации са сериозно засегнати“, казва Уивинг.

Според него за да се отдаде един магазин по търговските улици под наем, сега са необходими от 6 до 12 месеца в сравнение с три месеца година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 07.09.22 г.
fallback