fallback

Хотел в Турция на руската Mirax може да стане собственост на банка Vakif

Sungate Port Royal е един от най-големите хотели на турското крайбрежие с 900 стаи и вили към него

12:05 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Хотелът Sungate Port Royal, който се намира на турското крайбрежие и все още е притежание на руската инвестиционна група Mirax Group, по всяка вероятност ще стане собственост на турската банка Vakif Bank, пише вестник „Комерсант“ по информация от източник, близък до Mirax. 

Причината е, че основният акционер на Mirax Сергей Полонски и партньорите му не са в състояние да върнат кредит в размер на 150 млн. евро, който е взет за покупката през 2007 г. на турския хотел на стойност 340 млн. евро.

Sungate Port Royal може да стане собственост на турската банка до един месец, тъй като обезпечение за въпросният кредит е именно хотелът. Засега двете страни по сделката не са потвърдили информацията.

Sungate Port Royal е един от най-големите хотели на турското крайбрежие, като разполага с 900 стаи, както и вили към него. Сделката по покупката на хотела от Cengiz Group е извършена чрез свързани с Mirax структури, които са лични проекти на основните акционери на групата – Сергей Полонски (85%) и Артур Кириленко (10%).

Проблемният кредит е бил взет за срок от 7 години, като плащанията по него са разпределени на равни вноски. Обаче в края на миналата година е станало ясно, че компанията не е в състояние да обслужва кредита и е взето решение за продажба на хотела.

През януари тази година Полонски е коментирал, че възнамерява да продаде хотела Sungate Port Royal, яхта и къщата си на Лазурния бряг и всички приходи от продажбите да вложи в строителство на нови обекти на Mirax. Купувачи обаче не са се намерили и през март от Mirax са съобщили, че са наели местната хотелска верига Rixos да управлява хотела.

Според експерти сега пазарната стойност на Sungate Port Royal е паднала наполовина спрямо 2007 г., т.е. тя е около 150 млн. евро, колкото е и сумата по кредита.

Задлъжнялостта на самата Mirax Group към началото на 2009 г. достига 779 млн. долара, по данни на компанията. За част от дълга вече е договорено преструктуриране, но относно най-големия кредит – от банка Credit Suisse в размер на 200 млн. долара, разговорите продължават. Освен това Mirax би трябвало през октомври да върне на същата банка заем от 65 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 01.09.22 г.
fallback