fallback

Делата за отнемане на жилища в САЩ с 15% ръст през първото полугодие

Според експертите делата за необслужени ипотеки няма да достигнат върха си преди средата на следващата година

13:11 | 16.07.09 г.

Броят на американските домакинства, изложени на риска да загубят домовете си заради просрочени ипотеки, се увеличи с близо 15% през първата половина на годината, тък като все повече хора остават без работа и без възможност да плащат месечните си ипотечни вноски. 

Вълната от дела за отнемане на имот заля над 1,5 млн. жилища през първите шест месеца на година, показва доклад на сайта за покупко-продажба на ипотекирани имоти RealtyTrac Inc., цитиран от АР.

Делата за отнемане се увеличиха с над 33% през юни спрямо същия месец на миналата година и с близо 5% спрямо май, казват от RealtyTrac. Повече от 336 хил. домакинства са получили поне едно известие, свързано с необслужена ипотека през юни, което съответства на всяко 380-то домакинство в САЩ.

Това е четвъртият пореден месец, в който са били заведени дела за просрочие срещу над 300 хил. домакинства. През юни банките са отнели над 79 хил. жилища в сравнение с 65 хил. месец по-рано.

Най-засегнат през първата половина на годината е щатът Невада, където над 6% от всички домакинства са получили известие за отнемане. На второ място е Аризона, следван от Флорида, Калифорния и Юта. Останалите позиции в топ 10 са за Джорджия, Мичиган, Илинойс, Айдахо и Колорадо.

Данните показват, че въпреки опитите на администрацията на Барак Обама да избегне отнемането на домовете на семействата, проблемите в сектора продължават да се разпростират. Вчера стана ясно също, че правителството обмисля как да помогне на кредитополучателите с просрочени ипотеки да не бъдат изгонени от жилищата си, като вместо това плащат наем за тях. 

Вчерашни данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ пък показаха, че молбите за рефинансиране на вече отпуснати жилищни заеми са се повишили със 17,7% на седмична база. Според експертите обаче процесите по повод необслужени ипотеки няма да достигнат върха си преди средата на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 08.09.22 г.
fallback