fallback

С 40% е паднал добивът на инертни материали за полугодието

Надеждата на фирмите в сектора е спадът в сградното строителство да бъде компенсиран с изграждането на пътища

12:36 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Добивът на инертни материали (пясък и камъни) за първите шест месеца се е понижил с около 40% на годишна база, каза за Investor.bg съпредседателят на новоучредената Българска асоциация на производителите на инертни материали Тома Гийо. Той е и директор на Холсим Кариерни материали АД.

Гийо посочи, че спадът се дължи най-вече на пониженото ползване на инертни материали при строителството на жилищни и търговски сгради, като надеждите са, от друга страна, да се увеличи ползването при изграждането на пътища.

Тома Гийо изрази надежда подем в добива и използването на инертни материали да се наблюдава в края на 2010 г.

Другият съпредседател на асоциацията Иван Богданов (директор на МДЗ Балша ЕАД) коментира, че за полугодието по-голям е спадът при добива на камъни - 45-50%, а при добива на пясък понижението е 35-40%.

През миналата година секторът на инертните материали е имал ръст от около 15%.

Що се отнася до инвестициите в сектора, Тома Гийо посочи, че не може да каже какви ще бъдат те за тази година, но за предишните три години десетте фирми учредители на асоциацията са вложили около 100 млн. лв.

Той посочи още, че въпросните фирми, сред които са и Автомагистрали Хемус АД, Камъни и пясък ООД, Андела АД, Интермат АД и др., са изплатили през 2008 г. по концесионни договори около 5 млн. лв. от общо 16-те млн. лв., изплатени към държавата във връзка с концесии за инертни материали.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
fallback