fallback

Офис пазарът в Европа под знака на понижените бюджети на наемателите

Не се предвижда ръст на наемните нива преди 2011 г.

12:41 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търсенето на офис площи в Европа продължи да се понижава и през последните няколко месеца.

Нивото на усвояване в централен Лондон през първото тримесечие бе с 65% по-ниско в сравнение с предишното тримесечие на нива от 120 хил. кв. м. В Париж пък усвояването от 440 хил. кв. м бе на най-ниското си тримесечно ниво от 2004 г. насам, сочи доклад на консултантската компания Knight Frank.

Предварителни данни за второто тримесечие говорят за умерено подобрение в активността по отдаване под наем в централен Лондон, но усвояването в Париж е продължило да се забавя.

Пазарът и през първото тримесечие на годината е станал все по-подвластен на действията на компаниите в посока намаляване на разходите чрез съкращаване на броя на служителите и оптимизация на използваните от тях площи.

Това е довело до рязък спад в търсенето, като онези наематели, които все още са търсели нови площи, са били водени главно от фактора на наемните нива, който е определял техните решения. В този контекст търсенето е било насочено главно към площи на приемливи наемни нива.

Наемодателите са били подложени на все по-голям натиск за намаляване на наемите и за предлагане на различни видове стимули. Някои компании са се въздържали от решения за преместване в очакване на нови наемни понижения. Все повече наематели са търсели възможности за преотдаване под наем на неизползваните площи.

Делът на незаетите площи на повечето офис пазари е продължил да се повишава и през първото тримесечие на годината. На някои места растящият обем от незаети площи е бил придружен от големи обеми нови площи, които излизат на пазара.

Това е най-забележимо в Москва, където 670-те хил. кв. м нови площи, предложени на пазара през първото тримесечие, са изпреварили търсенето с над 10 пъти, утежнявайки дисбаланса между търсене и предлагане.

В други локации като лондонското Сити и Мадрид също има големи обеми от офис площи, които са в процес на изграждане.

Пониженото търсене на офис площи е подложило наемите на значителен негативен натиск. На пазари като Лондон, Дъблин и Москва е имало рязък спад в наемите. Всички те са пазари, при които наемите са отчели големи скокове през периода преди кризата. На по-малко волатилни пазари като Германия, Белгия, Холандия и Люксембург сега са били регистрирани по-умерени спадове.

Анализатори смятат, че наемите на първокласните площи в Европа ще продължат да се понижават през 2009 и през 2010 г. и няма да започнат да растат преди 2011 г.

Наемите са се понижили и в индустриалния и търговския сегменти, въпреки че със значително по-умерени темпове в сравнение с офис пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 23.08.22 г.
fallback