fallback

ЦИЕ с най-голям спад в инвестициите в бизнес имоти в Европа за тримесечието

Обемът на инвестициите в ЦИЕ се е понижил с 59% до 164 млн. евро за второто тримесечие

12:05 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са отчели най-голям спад сред пазарите в Европа през второто тримесечие на годината в сравнение с първото, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Обемът на инвестициите в региона се е понижил с 59% до 164 млн. евро през периода. За първото тримесечие те са били 396 млн. евро.

ЦИЕ и Германия са единствените пазари, които са регистрирали спад през периода, като за Германия той е значително по-малък - с 4% до 1,6 млрд. евро.

За сравнение общите инвестиции в Европа са отбелязвали ръст от 12% до 13 млрд. евро. Това повишение до голяма степен се дължи на последните няколко седмици от тримесечието, казват от компанията.

От отделните пазари този във Франция е регистрирал най-голям ръст, като инвестициите там са се покачили със 106% до 1,54 млрд.евро.

Най-голям обем от инвестиции е привлякла Великобритания, където са били вложени 4,4 млрд. евро, което представлява ръст от 5% в сравнение първото тримесечие.

Обемът през последните две тримесечия представлява най-ниското ниво поне за последните три години. Тенденцията на спад започна още през последното тримесечие на 2008 г., но и тогава инвестициите бяха значително над 20 млрд. евро.

Рекордно е било четвъртото тримесечие на 2006 г., когато в бизнес имоти в Европа са вложени около 75 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 26.08.22 г.
fallback