fallback

Рекорден брой делиствания от алтернативния сегмент на Лондонската борса

Броят на компаниите, които са се оттеглили от борсата, е нараснал с 42% за последните 12 месеца

10:45 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Алтернативният сегмент на Лондонската фондова борса (AIM, от англ.: Alternative Investment Market), който позволява привличането на капитали от страна на по-малки компании, отчете рекорден брой делиствания през изминалата година, след като рецесията сериозно засегна печалбите на компаниите и апетита на инвеститорите, пише Bloomberg.

Броят на компаниите, които са прекратили търговията си на сегмента, се е повишил с 43% през 12-те месеца до 30 юни в сравнение с предходния период.

Годишната такса за листване на AIM е почти 5 хил. паунда, като наред с това борсата налага първоначална такса, която е базирана на пазарната стойност на компанията.

Наред с това компаниите имат разходи за консултанти и други допълнителни разходи, за да поддържат статуса си на публични компании, обяснява Матю Чърстън, анализатор от KBC Peel Hunt.

„Повечето от тях се стремят да намалят разходите си. Делистването е един метод за това.“

Най-голям дял сред компаниите, които са напуснали борсата, имат тези от строителния сектор и сектора на имоти.

Общият брой на компаниите, които са прекратили търговията със своите акции през периода, е достигнал 291, което е най-високото ниво от отварянето на сегмента през 1995 г. Около 145 от тях са се делистнали през първите шест месеца на тази година.

Труден пазар

„По време на труден пазар някои малки компании ще дойдат до извода, че за тях не е подходящо да бъдат на AIM“, казва Алистър Феърбръдър, говорител на Лондонската борса. „Фундаментите на AIM са стабилни.“

От 27-те бизнеси, които са напуснали сегмента през юни, седем са представители на пазара на имоти, а три – на финансовия сектор.

„Очаква се да има по-малко апетит към имотите, като цяло“, казва Нан Роджърс, анализатор от базираната в Лондон Arbuthnot Securities Ltd.

„Ако вземем инвестиционните фондове, които се листнаха преди няколко години, те се присъединиха към AIM тъй като (тогава) имаше изключителен апетит към имотите.“

Вчера от фонда за имоти Bulgarian Land Development Plc (BLD), който инвестира в проекти в българските черноморски и ски курорти, както и в София, също бе съобщено, че обмислят делистване от AIM.

BLD се присъедини към борсата през март 2006 г. През предходната година седем инвестиционни компании, инвестиращи в България, се бяха листнали на алтернативния сегмент на борсата.

В момента там се търгуват акциите на компании като Equest, Black Sea Property Fund, Orchid Developments, Lewis Charles Sofia Property Fund и други, които инвестират на българския пазар на имоти.

През първото полугодие на 2009 г. две компании осъществиха първично публично предлагане на AIM в сравнение с 31 през същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 11.09.22 г.
fallback