fallback

Западането на продажбите на "зелено" ражда нов вид сделки в ОАЕ

Съществува търсене за размяна на първоначалните плащания за имоти на зелено

10:25 | 15.07.09 г.

Времето на продажбите на зелено в сектора на имотите може и да е отминало, но последиците от тях позволяват развитието на един специфичен вид търговия, свързана с направените вноски по тези проекти, пише арабското издание The National.

Въпреки че няма купувачи за нови имоти на зелено в Обединените арабски емирства, съществува търсене за размяна на първоначалните плащания, които вече са били направени за тях.

Например ако човек е платил депозит от 5% или 10% от цената на имота, чието строителство е започнало миналата година, но впоследствие е замразено, може да получи разрешение от строителния предприемач да продаде този кредит на някого, който вече има имот на зелено, строен от същия предприемач някъде другаде. Тези кредити се продават с отстъпка, но позволяват на купувача да си възвърне част от вложените пари и погасява задължението за бъдещи плащания по схемата.

Въпреки нежеланието да говорят за това много компании в Обединените арабски емирства позволяват такава търговия с вноските, включително Emaar Properties, Nakheel и Rakeen. Формата на сделките се различава при всяка една от компаниите, но принципът е един и същ.

„Някои от тях ги наричат полици, а други - сертификати за консолидация“, казва Майкъл Майкъл от Landmark Properties. “Първоначално, когато концепцията беше въведена, много полици се търгуваха на пазара. През последните седмици този брой обаче намалява, но въпреки това продължават да се предлагат“.

От посредническата компания Bluechip Real Estate в Дубай признават, че 90% от техния бизнес е свързан с въпросната консолидация. „Ако например имам имот в Mushrif Heights, строен от Emaar, и съм платил 500 хил. дирхама (136 128 долара), строителният предприемачът позволява тези 500 хил. дирхама да бъдат прехвърлени към разчетите на друг човек, който притежава друг имот на Emaar и който има задължения за бъдещи плащания“, казва Ражеш Сони от компанията. По думите му купувачът обикновено получава кредита с отстъпка от около 30 до 50%.

Сделката се осъществява от брокери. „Даден инвеститор идва в офиса на брокера и казва, че е дал голям кредит на Emaar и иска да го прехвърли на някого, който се нуждае от него. Друг инвеститор, който има големи задължения към Emaar и изпитва трудности при уреждането им, също ще се обърне към брокера с искане да намери някого, който е дал кредит на компанията“, обяснява Сони. По този начин брокерите осъществяват контакта между инвеститорите, които след това трябва да поискат позволение от предприемача.

„Накрая, въпреки че първия инвеститор не получава пълната сума от втория инвеститор, той е доволен, защото иначе неговите 500 хил. дирхама са замразени. От друга страна вторият инвеститор, който трябва да изплаща високи вноски, може да го направи на изгодна цена. Това е от взаимна полза“, казва Сони. Първият инвеститор излиза от пазара и урежда задълженията си към предприемача, а вторият инвеститор става собственик на имот на по-ниска цена.

„В момента това е голям пазар“, пояснява Сони, който работи само с Emaar и Nakheel.

Nakheel има малко по различна практика, казват брокерите. Съгласно нея първият инвеститор първо трябва да прехвърли имота си на втория инвеститор, с което вторият инвеститор става собственик на два имота: единият е спрян от строителство, а изграждането на другия продължава. След това той ще помоли Nakheel да прехвърли кредита към втория имот, казва Сони. Таксата само за тази молба обаче е 5 хил. дирхама.

Въпреки това сделката предлага щастлив край на едно история с възможен нежелан развой. Чрез тази консолидация, ако всички инвеститори в замразен проект прехвърлят кредитите си към други проекти, предприемачът може да отмени проекта без задължение да възстановява парите на инвеститорите. Консолидацията обикновено отнема между четири и 12 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
fallback