fallback

Забелязват неудовлетворено търсене на пазара на индустриални площи в Европа

Недостиг на предлагане и латентно търсене дават основание за прогнози за повишена инвестиционна активност в сегмента

13:09 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

В условията на икономическа криза пазарът на индустриални и логистични площи в Европа изглежда остана засегнат в по-малка степен от затруднените условия за бизнес в сектора.

В сектора определено се забелязва инвестиционен интерес, смятат от консултантската компания CBRE. Делът на сегмента на индустриални площи от общия инвестиционен пазар на имоти в Европа се повиши до 10% за миналата година въпреки понижените обеми. За сравнение, в периода между 2005 и 2007 г. той бе 7%.

Това вероятно се дължи от неудовлетворено търсене на пазара, породено от ограничената наличност на качествени продукти, смятат от компанията.

Тези данни се доказват и от няколко сделки в сегмента, сключени през последните месеци. Някои от тях са придружени със становища от страна на купувачите, които сред своите мотиви за покупка са посочили и желанието да диверсифицират портфейлите си и да намалят експозицията си към инвестиции в офис и търговски имоти. Наред с това те са искали да се възползват от инвестиционни възможности, подсигурени от стабилни и дългосрочни договори за наем.

Най-активни инвеститори в това отношение са германските фондове, местни инвеститори от съответната страна, които са се въздържали от покупки поради високите цени през последните години, американски институционални инвеститори и някои американски дялови инвеститори.

Наред с това търсене може да се очаква и от страна на новите капиталови повишения в сектора, макар че за това има единични примери, като малка част от привлечените нови капитали е била инвестирана досега. Също така може би съществува и латентно търсене от инвеститори, които имат непохарчени капитали, останали от последните две-три години, смятат от компанията.

Вероятните инвестиции от този „скрит“ източник са трудни да бъдат прогнозирани, но определено има капитали, които все още на са изнесени на пазара, което е съчетано с наличието на редица фонд мениджъри, които се стремят да увеличат присъствието си в сегмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 08.09.22 г.
fallback