fallback

Предвиждат бавен ръст на пазара на имоти на Острова, САЩ – все още надолу

Стойността на проблемните активи в САЩ е нараснала двойно от началото на годината до 108 млрд. долара

13:00 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на бизнес имоти във Великобритания е в най-добра позиция да поеме пътя към възстановяване в сравнение с останалите европейски пазари. За разлика от него пазарът в САЩ все още върви по низходящата спирала, сочи информация на анализатори.

Специалисти от компанията за имоти Hammerson смятат, че британският пазар на бизнес имоти, който се понижаваше през последните две години, вече започва да се възстановява, пише PropertyWire.

По думите на изпълнителния директор на компанията Джон Ричардс спадът на наемите е започнал да се забавя, което е сигнал за всеобщо забавяне на понижението на пазара. В близко бъдеще се очаква стабилизация на цените на имотите в страната, смята той.

Той смята, че случаите на отнети от банките имоти също значително ще намалеят, най-вече в сегмента на първокласните имоти.

Данни на Investment Property Databank сочат, че стойностите на бизнес имотите на Острова са се понижили с 44% от своя връх през юни 2007 г. Спадът за май тази година е 1,6%, което е най-ниското ниво за последните 12 месеца.

Още от стойността си се очаква да загубят онези имоти, които са със слаба локация и в лошо състояние.

Различна е ситуацията на пазара на имоти в САЩ. Според някои оценки стойността на имотите, които са в процес на отнемане от страна на банките или по които ипотеките са необслужвани, в момента е 108 млрд. долара. Техният обем се е увеличил почти двойно от началото на годината.

Проучване на Real Capital Analytics сочи, че ограниченото финансиране причинява още повече кредитни фалити във всички региони и сред всички видове инвеститори. Сред най-проблемните активи са хотелите и търговските имоти.

„Може би по-притеснително от обема на активи в затруднено положение е твърде ограничените темпове, с които се разрешават проблемните ситуации“, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 06.09.22 г.
fallback