fallback

Ръстът на незаетите офиси в балтийските столици се очаква да спре през 2009

През първата половина на годината Вилнюс, Талин и Рига отчитат рекорден спад от над 30% в офис наемите

10:13 | 14.07.09 г.

Увеличаващото се ниво на незаетост при офис площите се превръща във все по-сериозен проблем в прибалтийските страни в резултат на прекомерната строителна дейност, на намаления бизнес обем и последващите масови съкращения на работна ръка. Въпреки силните дългосрочни перспективи за развитие в момента столиците на тези страни изпитват свръхпредлагане на офис площи, сочи анализ на консултантската компания Re&Solution.

През първата половина на годината наемите във всяка от трите столици са отчели рекорден спад от над 30%. Въпреки това в края на периода наемните нива се стабилизираха и се очаква да достигнат дъното си през второто полугодие.

Към края на второто тримесечие делът на незаетите офиси във Вилнюс е достигнал 20% в сравнение с 1-3% през 2006-2008 г. Свободните офис площи са били сравнително по-малко при сградите клас А (16%), докато при офисите клас B незаетостта е 24%. Общо тези данни съответстват на близо 60 хил. кв. м свободни модерни офис площи в града. В допълнение към вече появилите се на пазара тази година 50 хил. кв. м, други 70 хил. кв. м се очаква да бъдат завършени до края на 2009 г., като три четвърти от тях са спекулативни проекти (чието строителство е започнало без предварителен ангажимент от страна на наематели или купувачи) и много малка част от тях е предварително отдадена под наем.

Собственици на офиси и строителни предприемачи в Рига също са изправени през трудностите по отношение усвояването на сградите. Що се отнася до ново строителство, най-голяма активност има през 2008 г., когато над 100 хил. кв. м са излезли на пазара. Въпреки това всички последни проекти отчитат слаба заетост, често под 50% от цялата отдаваема площ. По-голямата част от тазгодишните проекти са били завършени през първата половина на годината, като общата им площ възлиза на 80 хил. кв. м. Големият инвентар от завършени площи ще проточи периода на усвояване и ще увеличи делът на назаетост до над 15% в Рига през 2009 г.

Офисът пазарът в Талин не е изключение, като там се очакват средни нива на незаетост от 14% през 2009 г. Въпреки това централните градски части се представят по-добре в резултат на по-ниската строителна дейност и ограниченото предлагане в областта. Като цяло строителната активност се забавя, тъй като повечето текущи проекти са на практика завършени, като само се изискват някои довършителни работи. През 2009 г. се очаква около 50 хил. кв. м да излязат на пазара, като проектите, които трябва да бъдат завършени през 2010 г. и по-късно значително са намалели.

Въпреки това трендът на увеличаване на незаетостта на офис площите се очаква да се обърне до края на годината, тъй като голямата вълна на съкращения на работна ръка вероятно вече е преминала в Литва и Латвия. В Естония обаче на 1 юли тази година в сила влиза закон, позволяващ по-лесна процедура за уволнение на служители.

Мрачните настроения на пазара на наеми са видими и на инвестиционния пазар. Въпреки че разликата между цените, предлагани от продавачите и продавачи, се стесни през последното тримесечие, трендът не помогна за реализиране на повече сделки, пише Europe Real Estate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 05.09.22 г.
fallback