fallback

Отстъпки на пазара на нови жилища в Ирландия ще привличат купувачи

Някои брокери на имоти в страната говорят за признаци на повишена активност през последните седмици

17:07 | 10.07.09 г.

Строителни предприемачи в Ирландия прибягват до редица отстъпки в цените на нови жилищни имоти в опит да реализират продажба преди традиционното лятно затишие, показва анализ на консултантската компания CB Richard Ellis.

Докладът сочи още, че някои брокери на имоти в страната говорят за признаци на повишена активност през последните седмици, въпреки че пазарът продължава да е много чувствителен към ценови промени.

Въпреки това фактът, че повече от 80 души са изявили интерес да купят апартаменти в един от най-привлекателните райони на Дъблин - Dublin Docklands през последните седмици, доказва, че има латентно търсене на имоти с добра цена и разположение.

Получаването на кредити обаче продължава да е основната пречка пред възстановяването на пазара на имоти. „Парадоксално, потенциалните купувачи твърдят, че получаването на финансиране все още е много трудно в настоящия климат, въпреки че финансовите институции уверяват, че имат готовност да финансират потенциалните собственици“, се казва в доклада.

Около 10 хил. нови жилищни единици са били завършени в Ирландия през първите четири месеца на 2009 г. и от компанията очакват в национален план завършените жилища през 2009 г. да достигнат 23 хил. За следващата година прогнозите са за 15 хил. нови жилища в Ирландия. Това обаче е далеч от построените 93 хил. единици през 2007 г.

Въпреки че редица британски и щатски индекси започват да покaзват стабилизация в трендовете на цените на жилищата, отложеният ефект на ирландския пазар означава, че се изисква още време, преди да се появят реални доказателства за подобрение в активността на пазара на нови жилища, пише PropertyWire.

В доклада личи и неодобрението към решението на ирландското правителство да въведе нови данъци върху ваканционни и инвестиционни имоти, които целят увеличение на държавните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 28.08.22 г.
fallback