fallback

Климатът на пазара на имоти в Германия се подобрява

Най-слаб ръст е отчел индикаторът за доверието на жилищния сегмент, най-силен - този за офис пазара

09:07 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки тежката рецесия климатът на пазара на имоти в Германия е отчел подобрение на всички сегменти. Индексът, изготвен от консултантската компания за имоти King Sturge, е регистрирал повишение през юни.

Индикаторът за доверието в сектора се е покачил с 6% до 55,6 пункта през юни. Всички компоненти на индекса са отчели положителна промяна през последния месец. Инвестиционният климат се е повишил с 8,7%, като ръстът на офис пазара е от 15,3%, а останалите сегменти също са отбелязали покачване, макар и с по-бавни темпове.

„Предпазливият, но устойчив оптимизъм в сектора по отношение на бъдещото развитие на пазара на имоти е отражение на надеждата, че най-тежката криза за последните 60 години е достигнала дъното и, че икономическата ситуация ще се стабилизира до есента“, коментира Саша Хеттрих, управляващ директор на King Sturge Deutschland.

По думите му значителният ръст на индекса показва, че голяма част от участниците в анкетата смятат, че е дошъл моментът за антициклично влизане на пазара на имоти.

„Това, което е важно сега е предпазливият оптимизъм да получи възможно по-голяма подкрепа от правителството и финансовата индустрия. Устойчиво възстановяване няма да е възможно без облекчение на финансовите пазари“, добавя той.

Той отбелязва обаче, че на пазара на имоти все още доминира очакването за още спадове в цените на имотите.

Най-слаб ръст е отчел индикаторът за доверието на жилищния сегмент, който се е покачил с 0,9% за последния месец до 111,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
fallback