fallback

Задава се първото дело за корупция на британска компания в чужбина

Лондон години наред е критикуван за неефективни действия в борбата с корупцията на британски компании в чужбина

14:17 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британска строителна компания, която бе печелила редица държавни поръчки извън Великобритания, се очаква да се признае за виновна за предоставяне на подкуп на високопоставени държавни служители в Гана и Ямайка, пише FT.

Това може да се превърне в първия съдебен процес срещу британска компания за корупция извън страната.

Делото на Mabey & Johnson, която изгражда мостове, базирани на технология, използвана от войските на Алианса през Втората световна война, може да се превърне в модел за отношенията между следствените части и компаниите, обвинени в корупция, пише изданието.

Съдебният процес, който е насрочен за петък, е първото сериозно действие в посока на по-интензивни усилия след острите критики срещу ефективността на борбата на Великобритания с международната корупция и най-вече след решението й да спре разследване на сделките на BAE Systems в Саудитска Арабия.

Mabey, частна компания, работила по инфраструктурни проекти в над 115 държави, се очаква да се яви в съда в петък, за да заяви своето намерение да се признае за виновна.

Обвиненията срещу компанията са за подкупи, дадени на държавни служители между 1994 и 2011 г. за проект за изграждането на мост и пътища в Гана, както и друг строителен търг в Ямайка. Компанията се очаква да признае и за нерегламентирано плащане на 422 хил. евро на бившия иракски лидер Садам Хюсеин между 2001 и 2002 г.

Процесът срещу компания идва след години на критика срещу Лондон за „лицемерна“ политика, в която Великобритания критикува по-бедните държави за корупция, докато самата тя не може да се справи с британски компании и мениджъри, които я провокират като плащат подкупи, за да печелят търгове, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 08.09.22 г.
fallback