fallback

Отчитат спад в доходността от някои имоти в Лондон за първи път от 2006

В лондонското Сити доходността се понижи с 25 базисни пункта при сделки до 125 млн. паунда

12:10 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Силното търсене на някои видове офис сгради и ограниченото предлагане доведоха до спад в доходността от тези активи за първи път от третото тримесечие на 2006 г. насам. Това сочат резултатите от доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

В лондонското Сити през второто тримесечие на годината доходността се понижи с 25 базисни пункта при сделки до 125 млн. паунда, като това понижение бе валидно за Уест Енд при сделки до 80 млн. паунда.

От компанията предупреждават, че съществува риск покачването на стойността на паунда да направи британския инвестиционен продукт по-малко привлекателен в близко бъдеще.

„Въпреки някои рискове за доходността в краткосрочен план перспективите пред офис пазара в Лондон в средносрочен план остават много добри”, казва Бил Пейдж, директор "Офис проучвания" за Великобритания в JLL.

Наемният и инвестиционният пазар на офис площи в Лондон се стабилизира, въпреки че все още има значими проблеми. Докладът показва забавяне в спада на наемните нива на офис пазара през второто тримесечие, които са се понижили със 7% в Ситито и са останали непроменени в Уест Енд.

„Усвояването на площите отчете ръст от рекордните дъна през първото тримесечие на 2009 г. с повишение от 40% до 1,2 млн. кв. фута (111 500 кв. м)”, казва Нийл Прайм, директор "Английски пазари". „... всъщност лондонското Сити е единственият пазар, който отчете повишена активност. Въпреки прогнозираните спадове в наемите през останалата част от 2009 и през 2010 г., темповете на спад са вече по-умерени“.

В Уест Енд обаче бяха отдадени под наем само 350 хил. кв. фута през периода, което представлява спад от 11% от първото тримесечие. Така общите отдадени площи през първото полугодие в Уест Енд достигнаха 750 хил. кв. фута, което е с 61% по-малко в сравнение с най-слабото първо полугодие досега в статистиката на компанията.

По отношение на инвестициите в централен Лондон обемите отчетоха повишение за първи път за последните 15 месеца с 58% тримесечен ръст до 1,3 млрд. паунда.

“Въпреки че обемите от началото на годината досега са само 50% от тези, отчетени през първото полугодие на 2008 г., активността промени посоката си и обемите би трябвало да продължат да се повишават през 2009 г. в зависимост от предлагането на продукт и продължаващото търсене”, казва Деймиън Корбът, директор "Пазари в Уест Енд" в компанията. „През второто тримесечие имаше наплив от международни купувачи, като доминираха капиталите от Близкия изток с 43% от инвестициите, като имаше също значими покупки и от израелски и германски купувачи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 08.09.22 г.
fallback