fallback

Без повече "къщи за хобити", призова кметът на Лондон

Ръководство за жилищен дизайн определя нови минимални стандарти, които имат за цел да се подобри качеството на новите жилища в британската столица

09:41 | 09.07.09 г.

Кметът на Лондон Борис Джонсън призова да се сложи край на създаването на зле проектирани „къщи за хобити“ в британската столица, като представи ново ръководство за дизайна на публично финансираните жилища, което се планира да влезе в сила от 2011 г.

Ръководството за жилищен дизайн в Лондон определя нови минимални стандарти, които имат за цел да се подобри качеството на новите жилища.

В него се засягат шест ключови аспекта на дизайна за новите проекти:

- разстоянията между и около сградите; - осигуряване на разнообразие от типове жилища, площи и условия за ползване; - подобряване на дизайна на входовете и общите части, паркингите и контейнерите за отпадъци; - нови минимални стандарти за вътрешното пространство, които са с около 10% по-широки в сравнение със старите нормативи от 1961 г.; - по-светли, по-тихи и по-добре вентилирани жилища; - подходящи за по-добри лета и по-мокри зими.

Новият наръчник също консолидира съществуващите стандарти за проектиране, като намалява броя им от 300 на 90. Възможно е стандартите да започнат да се прилагат и за частния сектор, след като веднъж бъдат приети за публично финансираните.

„Твърде дълго строяхме жилища според неприлично лоши стандарти – не стават дори за Билбо Бегинс или неговите приятели хобити и това не може да се оправдае. Най-хубавият град в света заслужава най-хубавите жилища и когато го направим по грешен начин, може да засегне поколение след поколение“, е заявил Джонсън, цитиран от Property Week.

„Няма причина бъдещите жилища в Лондон да не постигнат приличен стандарт на проектиране или по-добър“, казва президентът на Кралския институт на британските архитекти Сунанд Прасад.

Новото ръководство ще бъде обект на консултации до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
fallback