fallback

Турски фермери стават милионери от продажбата на земя за енергийни проекти

Цената на земята в някои райони на Турция се е повишила 5-6 пъти за последната година поради интерес от страна на инвеститори

17:29 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Турският град Бандърма, разположен в северозападната част на страната, е една от точките в Турция с най-голяма концентрация на ветрове, подходящи за добива на вятърна енергия, и през последните години привлича много енергийни инвеститори.

Затова много от фермерите са предпочели да превърнат земята, която са наследили от своите родители, в пари в брой, пише турското издание Хюриет.

Около 500 фермери в Бадърма са продали имотите си на големи инвеститори, като някои данни сочат, че досега са направили сделки на обща стойност над 80 млн. нови турски лири (над 51 млн. долара). Затова много от тях сега карат луксозни коли, строят големи вили или купуват земя в известните туристически райони на страната.

Сред компаниите, които се интересуват от инвестиции в региона са EnerjiSA, Colakoglu, Borusan, Tas Yapi, както и неназована италианска компания, които са готови да плащат 10-15 пъти повече от сегашната пазарна стойност за неплодородни земи в региона, пише изданието.

Около 100 жители на село Буудайлъ са продали общо 3800 дка земя на втората по големина стоманодобивна компания в Турция Colakogly Matalurji.

Цените на земята в региона са се повишили пет-шест пъти от миналата година насам, казват местните жители, цитирани от изданието.

Някои от тях обаче са в известна степен скептични. Изданието цитира Ахмет Четин, жител на селото, който казва, че хората са били заслепени от парите, но сега са останали „без работа“.

„Ние сме земеделци. Не можем да успеем в никаква друга работа. Купихме къщи, коли, но какво следва сега? Какво ще правим, като свършат парите?“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 09.09.22 г.
fallback