fallback

Незаетостта на офис площите в САЩ достигна 4-годишен връх

Делът на незаетите офис площи се покачи до 15,9 на сто от 13,2% година по-рано

11:11 | 07.07.09 г.

Свободните офис площи в САЩ се увеличиха до четиригодишен връх през второто тримесечие насред растяща безработица и спад в търсенето на офиси, съобщиха от изследователската компания Reis Inc.

Делът на незаетите площи се покачи до 15,9 на сто от 13,2% година по-рано. Нивото на свободните офиси достигна 16% през първото тримесечие на 2005 г., а през първите три месеца на тази година бе 15,2%.

Търсенето на офиси се понижи за шесто поредно тримесечие, като нетното свиване на заетите площи е близо 1,9 млн. кв. м за тримесечието. Заетите площи са намалели с 4,2 млн. кв. м досега от началото на годината. По прогноза на Reis тази стойност ще достигне 6,3 млн. кв. м до края на 2009 г.

Офертните наеми са намалели с 1,4 на сто до средно 306 долара на кв. м. Реално платените наеми обаче са отчели спад от 2,7 на сто – знак, че собствениците продължават да предлагат отстъпки като един или няколко гратисни месеца, през които не се плаща наем, казват от компанията.

Спрямо година по-рано реалните наеми са със 6,7 на сто по-ниски.

През второто тримесечие с най-ниско ниво на незаети офиси е Вашингтон, където свободни са 10% от офисите. На следващо място е Бирмингам, Алабама, Ню Йорк и Нашвил, Тенеси. С най-голям ръст на незаетите офиси спрямо предходното тримесечие е Сакраменто, Калифорния, показват данните, цитирани от Bloomberg.

Високото ниво на безработица обезсърчава търсенето на бизнес имоти под наем. Миналата седмица правителствен доклад показа, че безработицата е достигнала най-високата си стойност от 1983 г., изостряйки заплахата за потреблението – най-голямата част от икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
fallback