fallback

Цените на жилищата в Южна Африка с най-голям спад от 23 години насам

Очаква се понижението да продължи до края на годината

17:25 | 06.07.09 г.

Цените на жилищата в Южна Африка отчетоха миналия месец най-голям спад през последните 23 години, отдръпвайки се с 4,4 на сто спрямо съпоставимия период на предходната година, показват данни на най-големия ипотечен кредитор в страната Absa Group Ltd.

Средната номинална цена достигна 924 600 ранда (115 130 долара) след месечен спад от 0,5% през юни.

Южна Африка изживява първата си рецесия от 17 години с увеличаване на безработицата, забавено потребление и спад в цените на жилищата. Централната банка в страната намали пет пъти основния лихвен процент от декември насам, като в момента той е 7,5%.

„Спадът в номиналните цени на жилищата ще продължи през останалата част от 2009 г. и ще започне да се забавя към края на годината“, казват от компанията, цитирани от Bloomberg. „Забавеният ефект от по-ниските лихвени проценти и плавното възстановяване на икономиката от втората половина на годината са фактори, които ще допринесат за очакваното подобрение на условията на жилищния пазар в началото на 2010 г.“, се добавя в съобщението на компанията.

Цените на жилищата вероятно ще се понижат с около 3,5 на сто тази година и с над 12 на сто след отчитане на инфлация, прогнозират от кредитната институция.

Индексът на Absa е базиран на средните цени на жилище от попълнените формуляри за отпускане на ипотечен кредит, които компанията получава. Според изследването на Standard Bank Group Ltd през юни медианната цена е отбелязала 4,9% спад спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 03.09.22 г.
fallback