fallback

Имотни стратегии на посолства и лобита в Брюксел

При избора на сгради под наем ключово значение играе близостта на европейските институции, а за лобистите е важно наличието на подходящи места за неформални срещи

12:24 | 06.07.09 г.

Посолствата и дипломатическите представителства на европейските държави в Брюксел са базирани основно в т. нар. "европейския квартал" (известен още като квартал Леополд), става ясно от проучване на международната консултантска компания за имоти DTZ на избора на посолства, дипломатически представителства и лобита на сгради под наем в белгийската столица.

В другите квартали се разпределят посолства и представителства от страни с географска близост или дори културни прилики. Така например 50% от посолствата в квартала Тервюрен са от Африка. 63% от посолствата в квартала Рузвелт представляват страни от Африка и Близкия изток.

Чрез интервюта от компанията са установили, че близостта на определени дипломатически представителства не влияе на окончателния избор на локация. Най-много тежест носи близостта на европейските институции при избора на посолствата и дипломатическите представителства на европейски държави.

Всички други критерии като престиж, мобилност и дори цена остават на заден план. Ключовото изискване е сградата да бъде достатъчно близо (в рамките на ходене пеш) до площад Шуман, съдето се намира централата на ЕК и други сгради на европейски институции.

Тази концентрация в квартала Леополд се наблюдава и при лобитата. За тях площад Люксембург в квартала служи като магнит. Леополд се счита за престижен от лобитата заради големия си брой малки ресторанти и кафенета и места за неформални срещи между лобисти, дипломати и други европейски чиновници.

„63% от преброените лобита в Брюксел се намират на не повече от 15 минути пеш от площад Люксембург. 54% се намират на 15 минути от сградата на ЕК“, коментира Венсан Леру, старши анализатор в компанията, цитиран от Europe RE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 24.08.22 г.
fallback