fallback

Кризата ще ускори диференциацията в цените на пазара на недвижими имоти

През 2010 г. цените на кв. м на имотите в „идеалния” център и крайните квартали на част от големите градове у нас вече ще достигнат разлика от 2-3 пъти

16:23 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Настоящата икономическа криза ще ускори диференциацията в цените на пазара на недвижими имоти, каза за Investor.bg Васил Шопов, член на управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти”. По думите му тази диференциация вече се очертава, но през следващата 1 година ще засили.

Той посочи, че докато в Западна Европа цените на кв. м на имотите в центъра и покрайнините на големите градове достигат разлика 3-5 пъти, то у нас разликата между тези цени сега е около 50%.

Шопов прогнозира, че през 2010 г. цените на кв. м на имотите в „идеалния” център и крайните квартали (особено ако са застроени със стари панелни блокове) на част от големите градове у нас вече ще достигнат разлика от 2-3 пъти, който процес без кризата щеше да е по-бавен.

Причината за ускорената диференциация на цените на недвижимите имоти, конкретизира Шопов, се обяснява с факта, че докато в центъра на градовете, особено в София, въпреки кризата цените на имотите остават същите или почти същите спрямо миналата есен, то тези в „неуредените” крайни квартали със старо панелно строителство са се сринали на места дори с над 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 09.09.22 г.
fallback