fallback

Бизнесът: Отчуждителните процедури бавят публично-частните проекти

Бизнесът изтъкна необходимостта от приемането на специален закон за публично-частното партньорство

16:22 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

При реализацията на проекти чрез публично-частно партньорство (ПЧП) една от основните причини за забавянето им са тромавите отчуждителни процедури на земи, а също и процедурите за смяна на предназначението на съответния терен (от земеделски за промишлени цели), стана ясно по време на конференция по въпроси на публично-частното партньорство с участието на експерти и бизнеса.

Продължителността на въпросните процедури може да стигне до 3 години, което оскъпява проектите и дори някои частни инвеститори се отказват от тях.

Бизнесът изтъкна необходимостта от приемането на специален закон за ПЧП, но тъй като това едва ли ще стане тази година, дотогава би трябвало публичният партньор (държавата или общината) да спомогне за ускоряване на посочените процедури, свързани с терените, което е особено важно по време на икономическа криза.

Според изнесените данни само около 5-6% от броя проекти на държавата и общините биха могли да се реализират чрез ПЧП, защото, за да се включи в даден проект, бизнесът би трябвало да е сигурен, че ще има печалба след реализацията му.

Що се отнася до самите проекти, те са основно от областта на инфраструктурата (пътища, ВиК и др.), но на местно ниво някои общини понякога строят дори хотели съвместно с частни фирми без ясни правила за избора им, посочиха запознати.

Строителни фирми посочиха, че за тях при ПЧП най-важни като цяло са критериите за избор на частния партньор, механизмът за заплащане след реализацията на проекта и договор с публичния партньор при ясни и точни правила.

Беше отбелязано още, че ще е полезно да има информация в интернет, подавана от държавата (министерствата) и общините за сключените договори по проекти чрез ПЧП, което би подпомогнало впоследствие други частни фирми в преценката им дали да кандидатстват за участие за реализацията на даден проект чрез ПЧП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 06.09.22 г.
fallback