fallback

Варианти за спасение на провалени жилищни проекти

Американски градове планират да субсидират превръщането на спрени строителни проекти в достъпни жилища за средната класа

11:04 | 03.07.09 г.

Заради по-трудните икономически условия различни строителни проекти бяха спрени в много райони по цял свят.

В САЩ някои градове с по-високи цени на жилищата се опитват да си направят лимонада от киселите лимони, които им поднесе пазарът на имоти, като превърнат провалени строителни проекти в достъпни жилища за намаляващата си средна класа, пише USA Today.

Властите в Ню Йорк например разработват план за субсидиране на непродадени или наполовина построени апартаментни сгради, за да ги направят достъпни за жители със средни доходи. „Много ни харесва идеята. Сега се опитваме да я реализираме и да съберем пари“, казва Робърт Лийбер, заместник-кмет за икономическо развитие.

В Ню Йорк е спряно строителството на над 20 сгради с апартаменти, по данни на местното списание The Real Deal. Градските власти са наели сграда с 67 единици в Куинс, за да настаняват бездомни семейства.

Миналата седмица градът обяви, че е придобил земя за 3 хил. жилищни единици за хора със средни доходи. Проектът ще се финансира от града и ще бъде насочен към семейства с годишни доходи между 55 хил. и 158 хил. долара. Това е най-големият единичен подобен проект в Ню Йорк от 30 години.

През ноември Сиатъл пък ще гласува имотен данък, който ще генерира средства за закупуването на спрени проекти на пазарни цени и превръщането им в жилища за средната класа.

„Виждаме възможности точно сега за покупката на имоти“, казва Ейдриън Куин, директор на градския отдел за жилищни въпроси.

Сиатъл предлага 12-годишно освобождаване от данък имоти за проекти с жилища за семейства, които изкарват по 67 хил. - 101 хил. долара. Миналата година градът разшири програмата и одобри над 678 единици.

Рецесията възстанови фокуса върху достъпни жилища за хора със средни доходи, както и за социално слабите, коментира изданието.

Растящите цени на жилищата в градовете, които просперираха по време на икономическия бум, изхвърлиха от пазара средната класа. Американските градове загубиха жители със средни доходи и при закриването на работни места в производството.

Предизвикателството е цената.

В Портланд, Орегън, предприемачите борят кризата с превръщането на непродадени апартаменти в жилища под наем. „За да станат достъпни, ще трябват много субсидии“, коментира Майкъл Андрюс от градската управа на Портланд. Проектирани преди да удари рецесията, „това често са много хубави продукти“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 11.09.22 г.
fallback