fallback

Продажбите на апартаменти в Манхатън с над 50% годишен спад

Средните цени се понижиха с между 21,4 до 24% през второто тримесечие на годишна база

13:17 | 02.07.09 г.

Продажбите на апартаменти в Манхатън се сринаха с над 50% спрямо година по-рано, а средната цена се понижи с между 21,4 до 24% за същия период, сочат данни от няколко проучвания.

Средната цена за апартамент в Манхатън през второто тримесечие се понижава до 1,312 млн. долара от 1,669 млн. година по-рано, сочат данните на агенцията за имоти Prudential Douglas Elliman. По-голямата част от годишния спад е реализирана през есента, когато кредитната криза на практика напълно блокира пазара, коментира Джонатън Милър, президент и изпълнителен директор на Miller Samuel Real Estate Appraisers и автор на проучването.

„Това ни показва, че пазарът продължава да пада, но не с темпa от миналата есен“, казва Милър, цитиран от Ройтерс.

Затегнатите условия за отпускане на ипотеки, растящата безработица и рецесията взеха своя дан на пазара, който за над три години се считаше за забележително изключение от краха на жилищния пазар в САЩ.

Пазарът в Манхатън обаче падна отвесно заради съкращаването на работни места на Уол Стрийт и останалата част от Ню Йорк.

„Имахме изключително рязка ценова корекция за кратко време. Сега наблюдаваме бавен спад“, посочва Милър.

Макар и шокът да отслабна, нивото на безработицата в Ню Йорк се увеличи до 9% през май, най-високата стойност от 1997 г., сочат данните на агенцията за заетостта на Ню Йорк. Цените на апартаментите продължиха да падат.

През второто тримесечие медианната продажна цена се понижи с 18,5% на годишна база до 835 700 долара. Медианната цена за препродажба на апартаменти падна с 25,6% спрямо година по-рано до 725 хил. долара, но отчете ръст от 7,4% спрямо предходното тримесечие.

Макар и да паднаха с над 50% на годишна база, броят на продажбите се увеличава с 28,2% през второто тримесечие спрямо първото, според Prudential.

„Купувачите и продавачите играеха на дърпане на въже. Това тримесечие си пролича много ясно кой кого издърпа“, коментира главният изпълнителен директор на Corcoran Group Памела Лийбман.

Тя очаква броят на продажбите да продължи да нараства през следващите две тримесечия.

Съвместен доклад на Corcoran Group и Property Shark.com показва, че броят на продажбите се повишава с 10 до 15 на сто спрямо първото тримесечие, докато препродажбите се увеличават с 30 до 35 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
fallback