fallback

Повишена активност на индивидуалните инвеститори в имоти на Острова

Институционалните инвеститори обаче продължават да оттеглят капитали от сектора

10:58 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индивидуалните инвеститори са повишили вложенията си в британските инвестиционни фондове за имоти през май, сочи доклад на Асоциацията за инвестиционен мениджмънт. Според него май е бил месецът, през който е отчетен ръст в нетните постъпления в британските фондове за пръв път от миналия април насам.

Според статистиката през май инвестициите във фондове за имоти са се увеличили с 2 млн. паунда в сравнение със спад от 12 млн. паунда през април.

“Нетните постъпления в британските фондове за имоти са окуражаващи за всички нас и отразяват повишената активност, която отчитаме на британския инвестиционен пазар, най-вече от страна на по-малки инвеститори”, казва Джеймс Крукс, инвестиционен партньор "Имоти" в международната правна кантора Pinsent Masons.

Въпреки това институционалните инвеститори са продължили да изтеглят капиталите си от фондовете за имоти.

„Това несъответствие в действията на институционалните и индивидуални инвеститори може да се обясни с редица фактори“, казва Крукс. „Типичният индивидуален инвеститор значително намали експозицията си (директна и индиректна) в британски имоти през последните две години и въпреки това неговият инвестиционен съветник може да препоръчва имотите да съставляват 10-20% от инвестиционното му портфолио“.

Според него индивидуалните инвеститори се завръщат на пазара на имоти и по други причини.

„Данните в последно време, че пазарът може би вече е достигнал дъното, съчетани с редица новини през последните месеци, които говорят за „края на култа към акциите“ и нарастващото схващане сред индивидуалните инвеститори, че акциите едва ли ще отбележат тези силни ръстове както през последните десетилетия кара много индивидуални инвеститори да се връщат обратно към британските фондове за имоти, където виждат истинска стойност“, коментира Крукс. „Едно бавно, но потенциално силно възстановяване в резултатите на фондовете е приемливо за индивидуалния инвеститор, който може да има хоризонт от 10-20 години“.

Въпреки че тези фактори ще повлияят и на институциите, много от тях се водят от тенденциите в сектора и приемат модел на поведение, подобен на този на своите конкуренти.

„За много институции краткосрочните резултати са ключови за това те да могат да привличат инвестиции и затова докато на британския пазар на имоти има несигурност, едва ли ще ги видим да се връщат към фондовете за имоти“, смята Крукс.

“Индивидуалните инвеститори получават ниска възвръщаемост от парите си, които държат на депозити и залагат на факта, че стойността на бизнес имотите е в период на спад вече две години...”, казва Майкъл Райрдън, директор Инвестиции в Gerald Eve. “Въпреки че институционалните инвеститори не следват този тренд, има признаци, че някои от по-предприемачески настроените институции започват да инвестират.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
fallback