fallback

Спряха проекта за 1 млрд. евро на Норман Фостър до Бяла

Фондът търси варианти за финансиране на проекта, както и партньори за завършване на инвестициите си у нас

14:22 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционният фонд Madara Bulgarian Property Fund Limited, който се търгува на Лондонската борса, обяви, че е спрял работата по мащабен ваканционен проект в района около Бяла на Черно море.

Предвидената инвестиция в проекта, наречен Black Sea Gardens, беше 1 млрд. евро, а архитектурният проект е изготвен от известния архитект Норман Фостър.

Поради настоящите икономически условия този проект в момента е спрян и чака подходящо финансиране, обясняват от фонда, като добавят, че работата се очаква да бъде подновена, когато „условията се подобрят“.

“Тази година (2008) беше труден период за всички участници на международния пазар на имоти поради влошаващите се глобални икономически условия”, коментира Тимъти Чадуок, председател на борда на директорите на компанията.

В края на миналата година от фонда съобщиха, че търсят допълнително финансиране за проектите си в България.

В момента фондът притежава земя с площ от 408 341 кв. м до Бяла, за която вече има готов проект за застрояване на 200 хил. кв. м ваканционни имоти. Това е част от по-голям проект, който предвижда изграждането на общо 1,2 млн. кв. м луксозни апартаменти, къщи, вили, хотел, търговски и развлекателни площи. Партньор на фонда по проекта е предприемаческата компания BBT Projects.

Наред с това фондът има споразумение за придобиването на терен от 124 хил. кв. м около Боровец. Придобиването на земята отне значително по-дълго, отколкото очаквахме, поради забавяне в промяната на предназначението на земята на името на фонда, обясняват от компанията.

От Madara Bulgarian Property смятат да търсят партньори за създаването на смесено дружество за завършване на инвестициите, като обмислят и вариант за продажба на някои активи „при приемливи цени“, за да осигурят допълнително финансиране за инвестиционната си дейност или като оперативен капитал.

Същевременно компанията проучва и потенциални възможности за инвестиции в нови проекти като „инфраструктурни и търговски сделки“, които са на ранен етап, но имат потенциал.

Компанията е предприела мерки за ограничаването на разходите, които включват освобождаване на няколко служители, затварянето на офиси и отлагането на заплащането на някои от мениджърите. Благодарение на това фондът се надява, че ще успее да намали разходите си по 800 хил. евро на година, в които влизат и отложените плащания.

За 2008 г. компанията отчете загуба преди данъци от 1,6 млн. евро в сравнение със загуба от 740 хил. евро за 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
fallback