fallback

Пирин сред застрашените обекти на ЮНЕСКО, ако не се спре строителството

Най-късно през февруари 2010 г. ЮНЕСКО ще впише националния парк в листата на „световното природно наследство в опасност”, ако България не гарантира, че строителството на ски курорти в Пирин ще бъде прекратено

16:41 | 29.06.09 г.

Най-късно през февруари 2010 г. ЮНЕСКО ще впише Национален парк Пирин в листата на „световното природно наследство в опасност”, ако България не гарантира, че строителството на ски курорти в Пирин ще бъде прекратено, реши на годишната си среща в края на миналата седмица Конвенцията на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство. Това съобщиха от коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България”, чийто представител е присъствал на форума. 

Решението е взето след неколкократни проверки в националния парк и след пет заседания на конвенцията заради Пирин от 2002 г. насам.

Допълнителните условия на ЮНЕСКО към българската страна до 2010 г. включват запазване и увеличаване на държавните средства, отделяни за управлението на Национален парк Пирин, държавни гаранции, че никакви решения на местно или регионално ниво няма да могат да спомагат за продължаване на унищожаването му, както и доказателства, че процедурите по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологичните оценки до момента и в бъдеще са обективни.

Национален парк Пирин е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г.

След започването на строителството на ски зона Банско преди осем години ЮНЕСКО изрази тревога за състоянието на Национален парк Пирин. В момента в националния парк се планира изграждането на още две ски зони – Добринище и Кулиното, над Разлог, въпреки че това е забранено от Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин в сила до 2013 г., посочват природозащитниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 27.08.22 г.
fallback