fallback

Усвояването на офис площи в ЦИЕ по-добро от Западна Европа

Наемите на офис площи в Европа може да се понижат средно с до 15% през 2009 г., като за Москва и Лондон спадът може да е по-голям, смятат консултанти

09:54 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Редица градове от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се представят по-добре в началото на 2009 г. по отношение на усвояването на офис площи в сравнение със Западна Европа, сочи доклад на консултантската компания DTZ.

Сравнително по-добрите резултати за региона вероятно се дължат на закъснелия ефект от световната криза върху пазара на имоти в ЦИЕ. Този фактор обаче може би ще даде отражение върху усвояването през следващите тримесечия на годината, смятат от компанията. За разлика от това наемателите на офис площи в Западна Европа бяха засегнати доста по-рано.

Усвояването в Прага през първото тримесечие е достигнало 73% от средното тримесечно ниво за периода 2005-2008 г.

„Разбира се, в сравнение с първите три месеца на миналата година, която бе рекордна година, това представлява значителен спад“, казва Мартин Кантърс, директор "Консултиране и проучвания" в DTZ.

Представянето на Будапеща е дори още по-силно, като усвояването там е достигнало 91% от четиригодишното средно тримесечно ниво. Франкфурт е показал най-силни резултати в Европа и регистрира ниво на усвояване от 11% над средното за периода със 140 500 кв. м. Това обаче до голяма степен е повлияно от единична сделка за 72 хил. кв. м., сключена през първите три месеца на 2009 г.

За разлика от него лондонското Сити е достигнало най-ниското си ниво за последните 30 години.

Според проучването Москва, Дъблин и Милано отчитат най-големи спадове в усвояването, съответно с 90, 79 и 74% по-ниско в сравнение със средното за предходните четири години.

Най-голямо понижение в наемните нива е отчетено в Киев и Москва, където спадът е свързан също с обезценка на националните валути, се казва в проучването.

От компанията очакват спадът в търсенето на офис площи в повечето градове в Европа да се задълбочи още повече през 2009 г. Наемите също реагират на тази тенденция и през 2009 г. се очаква общ наемен спад от 5 до 15%. За някои локации като Москва, Киев, Дъблин и Лондон този спад ще бъде значително по-голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 06.09.22 г.
fallback