fallback

Equest с „разочароващи резултати“ след загуба от 64,3 млн. евро

Загубата включва и негативна преоценка в стойността на портфолиото на фонда на стойност почти 21 млн. евро

11:47 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият собственик на софийския мол City Center Sofia, инвестиционният фонд Equest Balkan Properties plc (EBP), отчете загуба преди данъци от 64,3 млн. евро за 2008 г. в сравнение с печалба от 3,5 млн. евро за предходната година.

От компанията определиха тези резултати като „разочароващи“.

„Нашата цел миналата година бе да увеличим фокуса си върху продажбата на активи и разходната си структура, за да подобрим финансовата позиция на EBP и в крайна сметка да върнем капитал на акционерите“, казват от фонда. От компанията добавят, че са постигнали известен прогрес в това отношение, който обаче не е бил достатъчен предвид пазарните условия.

Миналата година фондът продаде най-големия си актив, търговският център City Center Sofia, на Heitman European Property Partners III за 101,5 млн. евро.

От Equest казват, че въпреки че вярват в потенциала на програмата за продажба на още активи от портфолиото си, тя ще е затруднена от предизвикателните условия в инвестиционния сектор.

„Инвестиционният пазар продължава да се влошава поради ограниченото финансиране, чието изражение са очакванията за по-висока доходност и редки сделки по продажби“, казват от Equest, като добавят, че позицията на фонда остава „относително слаба“.

В отчетената загуба за миналата година се включва и загуба от преоценка на активи в размер на 20,8 млн. евро, или 9,8% от нетната стойност на активите на фонда, казват от компанията.

„Оставаме много притеснени за икономическите изгледи и ефекта от тях върху цените на имотите в Югоизточна Европа“, се казва във финансовите резултати на Equest.

Фондът продължава преговори за продажбата на един от малкото активи, които все още притежава у нас – сградата на бившето кино „Сердика“ в София. Той бе в напреднали преговори за нейната продажба на австрийски институционален инвеститор, който обаче се отказа от сделката в началото на 2009 г.

Поради понижените оценки на активите в портфолиото на Equest фондът е нарушил банковото споразумение по отношение свой заем за Moldova Mall и е стартирал преговори за доброволно отстъпване на актива на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 31.08.22 г.
fallback