fallback

Собствениците на магазини и заведения ще подават заявление за работно време

Кмет на район може със заповед едностранно да промени работното време, ако в рамките на една година са констатирани две или повече жалби от граждани за наднормени нива на шум

16:22 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Собствениците на търговски обекти в Столичната община ще подават заявление за работно време, вместо уведомление за започване на търговска дейност. Това предвиждат промените в Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност, внесени в Столичния общински съвет от заместник-кмета Минко Герджиков.

Проектът за промени в наредбата е обнародван в сайта на съвета и има 30-дневен срок за общественото му обсъждане.

Според документа при упражняване на търговска дейност в стационарен обект физическите и юридически лица заявяват работното време на обекта в районната администрация по местонахождението му. За търговски обект в градски територии търговецът предлага работно време и часове за зареждане в интервала от 6.00 ч. до 23.00 ч., а за търговски обект, който с дейността си предизвиква шум и се намира на отстояние до 30 метра от жилищни сгради, както и за обект, разположен в сграда с режим на етажна собственост, работното време е от 6.00 ч. до 22.00 ч.

В наредбата се посочва, че може да се предложи и друго работно време, като в тези случаи трябва да има и протокол от РИОКОЗ или лицензирана лаборатория за съответствие с допустимите нива на шум в и около обекта. За обекти в жилищна сграда с етажна собственост се изисква и съгласие на 50% плюс един от собствениците, включително съгласието на всички непосредствени съседи.

Кмет на район може със заповед едностранно да промени работното време, ако в рамките на една година са констатирани две или повече жалби от граждани за наднормени нива на шум, чиято основателност е доказана с протоколи за замерване на шум от РИОКОЗ, два или повече случая на неспазване на работното време, установени по надлежния ред от служители на общинската администрация или от полицията.

Работното време за извършване на търговия на открито в имоти частна собственост е от 7.00 ч. до 22.00 ч. В наредбата се забранява продажбата на лекарства, лекарствени материали и продукти, медико-санитарни и хигиенни материали, петролни продукти и дериватите им, вино и спиртни напитки, в имоти частна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
fallback