fallback

Луксозните домове в Лондон поскъпнаха за първи път от началото на кризата

Основната причина е ограниченото предлагане, защото продавачите не мислят, че моментът е добър за продажба

16:15 | 24.06.09 г.

Цените на луксозните жилища в Лондон нараснаха през второто тримесечие на годината за първи път от началото на срива на пазара от септември 2007 г., сочат данни на британската агенция за имоти Savills Plc.

Като причина от компанията посочват по-малкия брой първокласни имоти за продажба, за които са се конкурирали купувачите.

Къщите и апартаментите на цени над 1 млн. паунда в най-скъпите квартали в центъра на британската столица са поскъпнали през тримесечието с 4,3% в сравнение с предходните три месеца, посочват от компанията. На годишна база цените бележат спад от 11,5%.

„Има чист недостиг на висококачествено предлагане“, обяснява пред Bloomberg Робърт Бейли, чиято компания Robert Bailey Property посредничи при сделки с луксозни жилища в центъра на Лондон и консултира по пет транзакции всеки месец. “Хората мислят, че моментът е лош за продажба”.

Търсенето на луксозни имоти нарасна тази година, след като цените паднаха с 25% спрямо пика на пазара.

Въпреки това е твърде рано да се каже дали пазарът е започнал да се възстановява, посочва Бейли. Според него вероятно цените няма да започнат да нарастват на годишна база преди края на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
fallback