fallback

Продават къща на Франк Лойд Райт, използвана за декори в "Блейд Рънър"

Исканата цена за вдъхновената от архитектурата на маите къща в Лос Анджелис е 15 млн. долара

10:04 | 24.06.09 г.

Ennis House. Снимка: www.ennishouse.org

На пазара на имоти излезе известната къща Ennis House, проектирана от американския архитект Франк Лойд Райт и използвана за декори във филми като „Блейд Рънър“. Исканата цена е 15 млн. долара, съобщиха от Christie's.

Къщата е с площ 550 кв. метра и се продава от Ennis House Foundation, която наскоро завърши началния етап от проект за укрепване и реставрация на имота след години западане и понесени щети от земетресения и проливни дъждове. През март 2005 г. къщата беше включена в списък със застрашени обекти.

„Винаги сме искали да бъдем добри стопани на къщата. Направихме много, но в този момент един частен собственик с правилна визия и достатъчно ресурси може за опази къщата по-добре от нас, малка организация с нетърговска цел“, коментира пред Ройтерс президентът на фондацията Джеймс Демео решението за продажба.

Кацнала на върха на хълм в Лос Анджелис, вдъхновената от архитектурата на маите къща е построена през 1924 г. от около 27 хил. бетонни блока.

„Напълно подкрепям решението Ennis House да има частен собственик отново“, казва Ерик Лойд Райд, внук на легендарния американски архитект и член на борда на директорите на фондацията.

Последните частни собственици дариха къщата, която според официални източници се нуждаеше от още 5 до 7 млн. долара за опазване, на обществена организация през 1980 г.

Къщата е били използвана за декори и в епизоди на сериали като „Туин Пийкс“ и „Бъфи, убийцата на вампири“.

Продажбата се управлява от Hilton & Hyland и Dilbeck Realtors, с подкрепата на Christie's Great Estates, филиал на аукционнната къща Christie's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 04.09.22 г.
fallback