fallback

Милиардер съди JPMorgan заради инвестиционни загуби

Според обвинението JPMorgan е нанесла загуба от 98 млн. долара с рискови инвестиции

10:04 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският милиардер Лен Блаватник е завел дело срещу JPMorgan Chase с обвинение за неефективно управление на инвестиционна сметка с активи за 1 млрд. долара, собственост на индустриалната холдингова компания на Блаватник Access Industries.

Адвокатът на Блаватник обвинява Тед Ъфърфилдж, банкерът на JPMorgan, който управлявал активите на милиардера, че е нанесъл загуби от 98 млн. долара, като е инвестирал в ценни книжа, обезпечени с високорискови ипотеки, пише Ройтерс.

„JPMorgan и г-н Ъфърфилдж са предприели редица необмислени инвестиционни стратегии“, пише в документ от Quinn Emanuel Urquhart Oliver & Hedges, адвокатската кантора на Access.

В документите по делото се твърди, че Access е наела JPMorgan да управлява инвестициите на компанията, като прилага консервативна стратегия, съобразена с конкретни изисквания за диверсификация и ликвидност. Вместо това банката е инвестирала средствата в рисковани и неликвидни ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Адвокатите определят тази стратегия като „безразсъдна и ненужна“.

Тези инвестиции за Access са правени по същото време, докато компаниите, свързани с JPMorgan, се освобождаваха от подобни ценни книжа, обвързани с имоти, се казва в обвинителните документи.

От JPMorgan възнамеряват да оспорват обвинението.

„Смятаме, че това дело е неоснователно“, казват от JPMorgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 11.09.22 г.
fallback