fallback

Жилищният пазар в САЩ продължава да се влошава

Въпреки че има някои признаци на подобрение пазарът в САЩ като цяло остава слаб

22:06 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Жилищният пазар в САЩ се намира в най-тежката си корекция от десетилетия и в момента има малко причини за оптимизъм в условията на влошаваща се икономика.

„Въпреки безпрецедентните усилия от страна на правителството да задвижи икономиката и да помогне на собствениците на жилища да продължават да изплащат ипотеките си, цените на жилищата продължават да падат и броят на принудителните отнемания продължи да се покачват в повечето региони през първото тримесечие на 2009 г.“, сочи годишен доклад на Харвардския университет, цитиран от MarketWatch.

„Въпреки че има някои признаци на подобрение или поне стабилност при новото строителство и продажбите, броят на новите строежи е на 60-годишно дъно и всяка активност при продажбите на жилища идва от принудителните продажби на собственици в затруднено положение, данъчни кредити... и ниските лихвени нива, които се повишиха през последните седмици“, се казва в доклада.

„Най-доброто, което може да се каже за пазара, е, че ценовите корекции и резките понижения в жилищното строителство създават условията, които в крайна сметка ще доведат до възстановяване”, казва Ерик Белски от центъра към университета, провел проучването. „Засега пазарите остават под значителен стрес“,  добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
fallback