fallback

Поддръжката на мол в Букурещ два пъти по-скъпа отколкото в България

Разходите за поддръжка на мол в столицата на северната ни съседка са по-високи и от тези във Великобритания

16:23 | 22.06.09 г.

Поддръжката на търговски център в Букурещ може да излезе на собствениците му близо два пъти по-скъпо в сравнение с България, сочи проучване на консултантската компания Colliers, цитирано от румънския бизнес сайт Wall-street.ro.

Разходите за услуги, свързани с поддръжката на един мол в столицата на северната ни съседка, може да достигнат около 11 евро на квадратен метър, което е с 2 евро повече от разходите във Великобритания.

„Ако, когато се сключва договор за наем, тези разходи се изчисляват около 5-6 евро на квадратен метър, шест месеца след отварянето те се определят от реалната цена на поддръжката на центъра и в някои случаи могат да достигнат дори 11 евро на кв. метър, което е най-високата цена във всички проучени страни“, пише в проучването.

Разходите за поддръжка на търговски центрове в Румъния варират между 3 и 5 евро/кв. м за локални търговски центрове и около 4-9 евро/кв. м за международни вериги.

В България разходите за поддръжка са около 5-6 евро на квадратен метър, в Сърбия – между 3 и 9 евро, в Полша - между 4 и 7 евро и между 8,5 и 9 евро във Великобритания, сочат данните.

Най-голям дял от разходите за поддръжка формират комуналните услуги (35-40%), поддръжката на асансьори, ескалатори и други съоръжения (30-35%), маркетинг, почистване и сигурност (15-20%), такси за управление (13-15%) и застрахователни разходи (1-2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 07.09.22 г.
fallback