fallback

Прогнозират до 10% ръст на цените на имотите в Китай до края на 2010

В по-големите градове се очаква по-голямо увеличение на цените

15:02 | 22.06.09 г.

Оживлението на жилищния пазар в Китай ще продължи, но икономическата несигурност означава, че настроенията ще бъдат предпазливи, а цените в национален мащаб ще постигнат скромен ръст от 10% отсега до края на 2010 г., сочи анкета на Ройтерс.

Цените на имотите в по-големите градове, където нивата на благосъстояние и разходи са по-високи, ще постигнат по-добри резултати в сравнение с вторичните градове, като апартаментите в Шанхай, Шънджън и Гуанджоу ще поскъпнат с най-малко 10% през следващите 18 месеца, прогнозират анализатори.

Продажбите на жилища в основните и вторичните градове са нараснали с над 20% през изминалите три месеца, след като през втората половина на миналата година претърпяха корекция.

Пазарът е стимулиран от по-ниските лихви и правителствените мерки като данъчни намаления и понижени изисквания за първоначалните ипотечни вноски, които са част от по-широк пакет от икономически стимули.

„Политиката е насочена към убеждаване на хората, че цените на имотите няма да паднат“, обяснява пред агенцията Пол Кейви, икономист в Macquarie Securities в Хонконг.

Цените в някои сгради ново строителство в Шънджън и други големи градове са нараснали с 20-30%, след като бяха намалени със също толкова през втората половина на миналата година след пръсването на балона на пазара на имоти.

Въпреки това средните цени на имотите в китайските градове през май са се повишили с 0,6% спрямо април, но са с 0,6% по-ниски в сравнение с година по-рано, сочат официални данни на правителството.

Шанхай и южните градове Шънджън и Гуанджоу вероятно ще постигнат по-добри резултати, защото цените там са паднали повече в сравнение с по-малки градове и предлагането не е толкова голямо. През последните няколко години продажбите на земя в Гуанджоу и Шънджън остават ограничени, а търговете през последните месеци привличат рекорден брой оферти, защото пазарният подем кара предприемачите да търсят терени.

Цените във вторичните градове ще нараснат с около 5% в идните 18 месеца, за разлика от очаквания двуцифрен ръст за основните, макар че Пекин вероятно ще изостане заради по-голямото предлагане в столицата, прогнозират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
fallback