fallback

Кредитната култура на българския предприемач се повишава

Много митове, които бяха широко разпространени, вече са в миналото, коментират от сектора

10:24 | 22.06.09 г.

През последните години се наблюдава как малките и средни предприятия у нас повишават кредитната си култура. Доказателство за това е фактът, че много митове, които бяха широко разпространени, вече са в миналото, коментират от Кредитекс.

Предприемачите вече правят разлика между жилищен ипотечен и бизнес ипотечен кредит, разбират защо един дългосрочен кредит е по-изгоден, имат знания за това как да изберат своя погасителен план, кога да рефинансират и преструктурират задължението си, отчитат от компанията, специализирана в бизнес ипотечно кредитиране.

За пример от дружеството посочват схващането, че преструктурирането е само за фирми, които са в затруднено положение и не могат да изплащат вноските си по кредита. Все повече компании обаче осъзнават, че този метод е подходящ и за успешни бизнеси, които искат да осигурят свеж капитал за своето развитие, посочват от компанията.

Техният съвет е да се преструктурира бизнес ипотечния кредит, за да се намалят месечните вноски по кредита и да се увеличат оборотните средства на фирмата. Преструктурирането е добър вариант не само при недостиг на оборотен капитал, а и когато се отворят бизнес възможности, за които са необходими повече текущи средства, поясняват те.

Благоприятният ефект от удължения срок може да се съчетае и с подходящ по продължителност гратисен период по главницата. Гратисен период от 1 година може да намали месечната вноска със средства, които да се инвестират обратно в бизнеса, коментират още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
fallback