fallback

Издадоха първите обезпечени с ипотека ценни книжа в Европа от две години

Емисията е обезпечена с 12 от супермаркетите и два складови комплекса, дългосрочно отдадени под наем

16:18 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската верига супермаркети Tesco е пласирала ценни книжа, обезпечени с ипотека върху бизнес имоти (CMBS), на стойност 431 млн. паунда, което представлява първата емисия на CMBS в Европа за последните две години.

Емисията, която е била тройно презаписана, може да даде старт на нов модел за „отключване“ на ликвидност от притежаваните имоти, но е малко вероятно да бележи началото на обрат на изпадналия в кома сектор на ценни книжа, обезпечени с активи, пише Ройтерс.

Tesco е издала книжата чрез своето дружество със специална цел Tesco Property Finance 1, като емисията е обезпечена с 12 от супермаркетите на компанията във Великобритания и два складови комплекса.

Облигациите са с матуритет през юли 2039 г.

Компанията има дългосрочни договори за наем за складовите комплекси, като за първите пет години наемните увеличения са фиксирани в диапазона между 2,5 и 5%, а за периода след това са фиксирани към индекса на потребителските цени, сочи PropertyWeek.

По думите на Майкъл Кокс, анализатор от Royal Bank of Scotland, сделката напомня „старото време преди експлозията на CMBS“, когато нормата на пазара са били емисиите на дългосрочни облигации с фиксиран курс, които се записват от по-стабилни инвеститори.

„При тези сделки самият имот е по-маловажен в сравнение с наемателите“, казва Кокс. „Със сигурност ще има повече такива сделки за в бъдеще, но не очаквам по-традиционните сделки с плаващи курсове и многобройни кредити да се завърнат в скоро време“.

Общо 85% от инвеститорите са били от Великобритания, а останалите – от континентална Европа и Азия. Близо 85% от тях са били пенсионни фондове, застрахователни компании и фирми за управление на активи, а 10% са били банки и банкови институции.

Tesco реализира програмата за продажба на имоти на обща стойност 5 млрд. паунда, която започна през 2006 г. Досега компанията е продала имоти на стойност 2,2 млрд. паунда по модела на продажба с обратно наемане (sale and leaseback).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
fallback