fallback

Очакват до 50% спад в усвояването на офис площи в Букурещ

Усвояването се очаква да се възстанови през 2010 г., успоредно с подобрените перспективи за икономически ръст

13:25 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на усвояване на офис пощи в Букурещ ще се понижи с 40-50% през 2009 г. спрямо 2008 г., когато е било 250 хил. кв. м, сочат прогнози на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

От компанията очакват усвояването в румънската столица да се възстанови през 2010 г., успоредно с подобрените перспективи за икономически ръст. В краткосрочен план обаче, предвид предлагането, което изпреварва търсенето, предприемачите, които искат да стартират нови проекти, трябва да се конкурират агресивно за сключване на предварителни договори, се казва в проучване на компанията.

Досега много предприемачи са били принудени да преработят и да проектират отново проектите си, да намалят разходите и да разделят реализирането на фази, за да намалят риска.

В този контекст намените нива са отчели спад през първото тримесечие и в момента за първокласните площи те са в границите между 22 и 24 евро на кв. м. Собствениците използват редица модели за увеличаване на наема, сред които са по-висок стандарт и качество на площите, оборудване специално за нуждите на даден наемател, предоставяне на допълнителни удобства и услуги, както и прилагането на различни „зелени стандарти“.

Делът на незаетите офис площи е отчел незначително повишение и е достигнал 2-3%. Въпреки това в момента има редица проекти с обща площ от 90 хил. кв. м, които са близо до завършване, но все още не са прибавени към съществуващия инвентар. С тяхното излизане на пазара делът на незаетите площи ще достигне 8-10%.

Усвояването през първото тримесечие също се е понижило в сравнение със същия период на миналата година. Общо 30 хил. кв. м са били отдадени под наем за периода, като процесът е бил затруднен от значително по-дългия период на взимане на решение от страна на наемателите.

През останалата част на 2009 г. търсенето ще продължи да бъде движено от мултинационални компании, като от JLL смятат, че средната отдавана площ ще се понижи в равнение с предишни тримесечия.

За първото тримесечие на пазара са били доставени приблизително 55 хил. кв. м офис площи, като се очаква до края на годината на да излязат общо 180 хил. кв м нови площи. Около 30% от тях представляват проекти, отложени от предходната година.

Според компанията тези площи почти със сигурност ще излязат на пазара, тъй като над 50% от тях са вече отдадени под наем. Наред с това обаче се очаква няколко офис сгради, близо до завършителен етап, да останат незавършени докато търсенето се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
fallback