fallback

Разходите за строителство в Чехия с до 35% по-ниски спрямо периода на бум

Очакват следващите понижения в цените да са по-плавни в сравнение със спадовете през миналите шест месеца

12:21 | 18.06.09 г.

Цените на поръчките за сградно строителство в Чехия в момента са с 10% до 35% по-ниски в сравнение с периода на бум в строителството между 2007 и 2008 г., показва проучване на Czech Business Weekly сред строителни компании в страната и експерти от консултантската фирма Jones Lang LaSalle.

„Чешките банки почти спряха кредитирането на строителни проекти, а инвестициите на бизнеса в нови проекти са много ограничени. Всички ние сме подложени на жестока конкурентна борба”, казват от строителната компания Unistav, добавяйки че единственият начин за оцеляване е да се намалят цените. Местният лидер Skanska CS също е трябвало да понижи цената на строителството с 10 на сто, признаха от компанията.

Цените на строителните материали – като изолация, тухли и стоманени продукти – също са се понижили с десетки проценти, пише Czech Business Weekly. Само няколко процента е спадът в цената на други ресурси като бетон и енергия.

От Jones Lang LaSalle казват, че не може да се направи прогноза за по-нататъшните промени в цените. „Може да се очаква, че цените отново ще започнат да се покачват, когато настоящата криза приключи и строителният пазар отново се активизира. Остава да видим кога ще дойде краят на кризата и какво ще се случи след това”, казват консултантите.

Строителните компания обаче са на мнение, че цените на строителството няма да продължат да се понижават със същия темп. „Смятаме, че следващият ценови спад няма да е толкова рязък, колкото през последните шест месеца, тъй като много от доставчиците вече продават на границата на производствените си разходи”, казват от Unistav.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
fallback