fallback

Русия движи пазара на бизнес имоти в ЦИЕ през май

Въпреки изключително слабия инвестиционен обем в региона през 2009 г. интересът на инвеститорите се запазва

11:20 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централна и източна Европа (ЦИЕ) отчете общ обем на сделките с бизнес имоти през май от 85 млн. евро, благодарение на две инвестиционни сделки в Русия, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Този резултат е близо до средния месечен инвестиционен обем в ЦИЕ досега през 2009 г., се казва в доклада. Като се прибавят няколко сделки през първото тримесечие на годината, които бяха обявени наскоро, обемът на инвестициите в региона от началото на годината до края на май достигна 419 млн. евро.

Това контрастира рязко с активността през 2008 г., която вече бе значително под тази от предходната. Обемът, постигнат през втората половина на 2008 г., бе почти 3,5 млрд. евро, в сравнение с приблизително 5,5 млрд. евро за първата половина.

Сделките в Русия представляват 40% от общия обем в ЦИЕ, в сравнение с 34% през 2008 г.

“Стабилната инвестиционна активност в Русия може да се отдаде на няколко фактора”, казва Джос Тромп, директор "Проучвания и консултации" за ЦИЕ в CBRE. „Сред тях са по-резките ценови движения в сравнение с другите страни в ЦИЕ, обемът на пазара на офис и търговски площи в Москва, растящите цени на суровините и по-местният характер на руския инвестиционен пазар. Въпреки това като цяло инвестиционният интерес към ЦИЕ остава въпреки ниския обем, достигнат там досега през годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
fallback